Margriet logo
De omikronvariant: dit zijn de 5 nieuwe symptomen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

De omikronvariant: dit zijn de 5 nieuwe symptomen

Bij coronaklachten denk je misschien al snel aan hoesten, hoge koorts en het tijdelijk verliezen van je reuk en smaak. Toch gelden die standaard symptomen niet voor de nieuwe omikronvariant, maar zijn er vijf andere klachten waar je op moet letten.

Hoewel de symptomen milder lijken dan andere coronavarianten maakt dat deze mutatie niet minder gevaarlijk.

De vijf nieuwe symptomen van de omikronvariant

Hoewel de omikronvariant relatief nieuw is, legde Angélique Coetzee, de voorzitter van de Zuid-Afrikaanse doktersvereniging, eerder al aan de BBC uit dat de symptomen van de omikronvariant tot nu toe anders dan de bekende coronaklachten lijken. Daarnaast zouden de klachten volgens Coetzee ook minder ernstig lijken. Het gaat bij de omikronvariant vooral om de volgende vijf nieuwe symptomen:

  • Extreme vermoeidheid
  • Milde spierpijn
  • Droge hoest
  • Kriebel in de keel
  • Nachtelijke zweetaanvallen

Verschil met andere varianten

Deze symptomen verschillen met de eerdere coronavarianten, zoals de alfa- beta- of deltavariant, waarbij vooral de volgende klachten kenmerkend waren:

  • Reuk- en smaakverlies
  • Hoge koorts
  • Aanhoudende hoest
  • Neusverkoudheid (bijvoorbeeld met een loopneus en niesbuien)
  • Hoofdpijn

Lees ook: Britse, Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse variant: hoe ontstaat een coronamutatie?

Is de omikronvariant besmettelijker?

Hoewel de symptomen van de omikronvariant tot dusver milder lijken, maakt dat de nieuwe variant niet minder gevaarlijk. Volgens het RIVM lijkt het erop dat de omikronvariant zich nog sneller verspreidt dan de eerdere mutaties. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bestempelt deze variant daarom als ‘zorgwekkend’. Op basis van een Engels onderzoek zou deze mutatie zich zelfs twee tot drie keer sneller verspreiden dan de deltavariant. Op dit moment wordt de delatavariant nog het meest bij mensen in Nederland gemeten, maar volgens RIVM-directeur Jaap van Dissel zal de omikronvariant waarschijnlijk al vanaf begin januari de meest voorkomende soort zijn in ons land.

Bescherming van coronvaccins

Daarnaast zou uit het Engelse onderzoek ook blijken dat het coronavaccin van AstraZeneca na verloop van tijd vrijwel geen bescherming meer biedt tegen de omikronvariant. Daarbij is het wel belangrijk om te weten dat mensen in Engeland eerder gevaccineerd werden, dus dat daardoor de werkzame stof al meer kan zijn afgenomen. Het goede nieuws is wel dat de boosterprik goed lijkt te werken tegen de omikronvariant. Dit zou je bescherming tegen het virus weer opschalen naar 75 procent.

Bron | Mirror, Metro UK, RTL Nieuws, NOS
Beeld | Getty Images

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden