Margriet logo
De laatste winter met strenge coronamaatregelen: is de coronapil de oplossing? Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

De laatste winter met strenge coronamaatregelen: is de coronapil de oplossing?

We zitten opnieuw in een lockdown, de coronakaart kleurt voor het eerst volledig donkerrood en code zwart dreigt in ziekenhuizen. Eerder leek vaccineren dé uitweg uit de crisis, maar nu de besmettingsaantallen steeds nieuwe records verbreken rijst de vraag: gaan we elke winter te maken krijgen met strenge lockdowns en regels? Volgens Jaap van Dissel is het einde in zicht en zou de coronapil een belangrijke oplossing moeten zijn om de strenge coronamaatregelen na deze winter eindelijk los te kunnen laten.

We leggen je uit wat je hierover moet weten.

Coronapil als oplossing om strenge coronamaatregelen los te laten

Eerder zeiden virologen al dat corona mogelijk elke winter weer terugkomt, net als de griep. Maar daarmee vraag je je misschien ook af of dat dan betekent dat we elke winter weer strenge maatregelen en lockdowns kunnen verwachten, zodra de besmettingsaantallen weer oplopen. Aan NU.nl legt Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM, uit dat die kans niet groot is. Volgens van Dissel zou komende winter vermoedelijk de laatste keer zijn dat we strenge coronamaatregelen nodig hebben, vanwege de coronapil.

De coronapil kan worden ingenomen als iemand positief test op het virus en last krijgt van coronaklachten. Een kuur bestaat uit vijf dagen lang twee keer per dag een pil. Hierdoor wordt een coronapatiënt veel minder ziek, waardoor de kans op sterfte kleiner is en ook de druk op de ziekenhuizen af moet nemen. Hoe succesvol de coronapil precies is, hangt wel af van of de patiënt de medicatie op het juiste moment en lang genoeg inneemt.

Wanneer kunnen we de pil verwachten?

Van Dissel gaat ervan uit dat de coronapil in 2022 op grote schaal beschikbaar zal zijn. Op dit moment hebben zowel farmaceut MSD als Pfizer een coronapil ontwikkeld die succesvol lijkt. Het Europese geneesmiddelenbureau (EMA) doet hier nog onderzoek naar. Het EMA heeft wel al laten weten dat Europese landen de coronapil van MSD alvast mogen gebruiken voordat het hele goedkeuringsproces is afgerond. De pil is in Groot-Brittannië wel al goedgekeurd.

Lees ook: Nieuwe studie: mondkapje verlaagt kans op corona met 53 procent

Minder besmettingen in het voorjaar

De coronapil is niet onze enige hoop op minder druk op de zorg en een einde aan strenge coronamaatregelen. Volgens Van Dissel zal het virus vermoedelijk ook in het voorjaar voor minder problemen zorgen. Dat zou komen doordat tegen die tijd de vaccinatiegraad mogelijk nog hoger is én omdat meer mensen het coronavirus hebben gehad, waardoor ze antistoffen hebben opgebouwd. Dat betekent volgens Van Dissel nog niet per se dat we bepaalde basismaatregelen al los kunnen laten, maar de kans op een strenge lockdown lijkt wel onwaarschijnlijk.

Bron | NU.nl
Beeld | Getty Images

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden