De hittegolf verklaard: Waarom is het nu eigenlijk zo heet in Nederland?
Het is dit jaar in Nederland heter dan ooit tevoren – er is zelf een hitterecord uit 1944 verbroken toen de temperatuur boven de 38,6 graden kwam. Waarom kampen we eigenlijk met een hittegolf en is het toch zoveel warmer dan normaal?
Het heeft te maken met een combinatie van hete lucht, droogte en weinig wind.
Hete lucht
Ten eerste komt het doordat er tropische lucht vanuit Noord-Afrika deze kant op is gekomen. En zelfs in Noord-Afrika is het al een stuk warmer dan normaal. De bel van warme lucht komt erg snel onze kant op, waardoor het minder tijd heeft om af te koelen. Deze hete lucht zou eigenlijk door moeten schuiven naar Duitsland, maar omdat daar momenteel een hogedrukgebied is, blijft het stilstaan boven Nederland. De verwachting is dat die lucht dit weekend uit ons land verdwijnt.
Lees ook:
Waarom je met dit warme weer moet oppassen waar je gaat zwemmen
Wind en droogte
Andere factoren die de hittegolf aanstuwen zijn; het gebrek aan wind en de droogte. Doordat er geen wind staat, blijft de warmte dicht bij de grond hangen. Wanneer het wel zou waaien zou de lucht beter mengen, waardoor het koeler wordt. De droogte komt door de weinig neerslag van de afgelopen tijd, wat inmiddels alweer is verdampt. En hoe droger de grond, hoe meer warmte deze vasthoudt.
Gelukkig is het hoogtepunt van de hittegolf alweer voorbij en kunnen we dit weekend genieten van (iets) koelere temperaturen.
Bron | NU.nl
Beeld | ANP
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.