Margriet logo
A woman ride bicycle and  take cover  with umbrella during snowfall at the Rembrandt park in Amsterdam,Netherlands. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

De eerste sneeuwlaag is een feit

Niet alleen is de snijdende kou al twee dagen te voelen, in het zuidelijkste puntje van Nederland en in de Belgische Ardennen is er al sneeuw gevallen.

Sterker nog: er is zelfs een beetje sneeuw blijven liggen in de zuidelijke grensstreek. Als het kwik overdag onder de nul graden duikt, blijft de sneeuw liggen. En dat is momenteel het geval. Zodra de zon niet door het wolkendek heen komt en het grondoppervlak niet kan opwarmen, blijft het koud en zal de witte deken blijven liggen.

Voorspellingen

Het winterse weer zal voorlopig niet verdwijnen. Volgens verschillende weerexperts worden tot halverwege deze maand geen zachtere temperaturen verwacht. Laat dat feestelijke satijnen bloesje maar in de kast hangen, want tijdens de eerste dagen van deze decembermaand kun je waarschijnlijk beter een warme wollen trui aan.

Witte Kerst

De kans op nog meer neerslag neemt toe. Ook al blijft het overdag droog maar grijs vanwege de bewolking, vanaf zondagavond wordt er opnieuw winterse neerslag vanuit het zuiden verwacht. Of er een Witte Kerst in het verschiet ligt, is de vraag. Sinds 1901 werden we op eerste kerstdag precies acht keer wakker in een wit sereen landschap. Behalve in 2009 en 2010 was dat in ook in 1981, 1964, 1950, 1940, 1938 en in 1906 het geval. Veel vaker kwam het tot een gedeeltelijk Witte Kerst, waarop het even wit was, of in een deel van het land, maar niet op het meetveld van het KNMI.

Minimaal 1 centimeter sneeuw

Om een besneeuwde Kerst te mogen uitroepen tot een Witte Kerst moet er op het meetveld van het KNMI op beide dagen om negen uur in de ochtend minimaal één centimeter sneeuw liggen. Beleefden we vroeger nog kerstvakanties met ijs- en sneeuwpret in Nederland, vandaag de dag moeten we in december voor winterpret doorgaans op skivakantie in de bergen.

Hopelijk klopt het wat Weerman Michael van der Poel zegt: “Sinterklaas is slechts een koud voorproefje. De echte diepvriesklapper volgt mogelijk later, onder regie van een Groenlands-Scandinavische rugas. Een onderdoor duikend laagje geeft dan later wellicht de Arctische genadeklap.”

Enith OostlanderGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden