Margriet logo
null Beeld Getty Images/Maskot
Beeld Getty Images/Maskot

Dag van de mantelzorg: dit is waar je recht op hebt als mantelzorger

Zeker in tijden van corona is het niet makkelijk om mantelzorger te zijn. Uit onderzoek blijkt dat bijna één op de drie mantelzorgers, met een baan, tegen een burn-out aan zitten. Dit wordt vermeld door de vakbond CNV die, via onderzoeker Maurice de Hond, 750 mantelzorgers naar hun mening heeft gevraagd.

Dit is waar je rekening mee moet houden als mantelzorger, of wanneer je mantelzorger wilt worden.

Wanneer ben je mantelzorger?

Volgens de rijksoverheid ben je mantelzorger wanneer je hulp biedt, aan iemand waarmee je een sociale relatie hebt. Je bent dus geen hulpverlener, maar doet dit onbetaald, naast een eventuele andere baan. Soms verrichten mantelzorgers ook verpleegkundige handelingen.

Mantelzorg is meestal voor langere duur en kan intensief zijn. Gebruikelijke hulp wordt hier niet onder gerekend. Dit is de dagelijkse zorg die huisgenoten elkaar bieden, omdat zij samen het huishouden voeren. Het telt niet als vrijwilligerswerk. Dit is namelijk altijd in enig georganiseerd verband.

Extra hulp als mantelzorger

Wanneer je als mantelzorger extra hulp nodig hebt, zijn er verschillende dingen waar je recht op hebt. Als eerste kun je op je werkplek verlof aanvragen. Wanneer je bij de mantelzorg graag een extra hand zou willen gebruiken, dan kun je een vrijwilliger of betaalde zorgverlener inschakelen. Dit heet respijtzorg. Denk hierbij aan: dagopvang, verblijf in een logeerhuis of in een time-outvoorziening of hulp thuis van een beroepskracht of vrijwilliger. Dit kun je meestal aanvragen via de huisarts of via de gemeente. Meer informatie over respijtzorg vind je hier. Voor een luisterend oor of advies bel je de Mantelzorglijn.

Nederland telt, volgens de organisatie achter het initiatief, 4,4 miljoen mantelzorgers. Uit het onderzoek blijkt dat één op de tien ondervraagden zich sinds de coronacrisis vaker ziek meldt. Eén op de vijf geeft aan minder begrip van de werkgever voor mantelzorgtaken te krijgen.

Wat vinden jullie?

Op facebook vroegen we onze volgers waar zij als mantelzorger tegenaan liepen. Zo zei Tash Kolmer dat veel mensen mantelzorg vanzelfsprekend vinden en er veel beroep gedaan wordt op mantelzorgers. Maria Van den Brand - Vliznakis geeft aan dat het veel impact heeft op je dagelijks leven, je functioneren en relaties. Thea Versteegt en Geertje Roest doen het allebei met liefde. Thea is geen mantelzorger meer, maar zou het met liefde zo weer doen. Geertje geeft aan nergens tegenaan te lopen als mantelzorger.

Bron | Rijksoverheid, Linda.nl

Beeld | Gettyimages

Marin NoomenGetty Images/Maskot

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden