Margriet logo
beatrijs ritsema Beeld ANP
Beeld ANP

Columnist en etiquette-expert Beatrijs Ritsema (69) overleden

Verdrietig nieuws: columnist en etiquette-expert Beatrijs Ritsema is donderdag op 69-jarige leeftijd overleden. Dat maakt Trouw bekend, de krant waarvoor ze ruim twintig jaar schreef. Een jaar geleden werd bekend dat ze ongeneeslijk ziek was.

Sinds september 2002 schreef Beatrijs Ritsema voor Trouw de populaire rubriek Moderne Manieren, waarin ze op een humoristische manier vragen over de sociale omgang beantwoordde. Haar allerlaatste column, die ze vlak voor haar dood schreef, zal in de komende dagen worden gepubliceerd.

Meest geliefde rubriek

De krant noemt Moderne Manieren ‘de best gelezen, hoogst gewaardeerde en meest geliefde rubriek in Trouw’. Er kwamen allerlei onderwerpen aan bod, van ingewikkelde bruiloften tot relatieproblemen en zeurende collega’s. Ritsema raakte geïnspireerd door de rubriek Miss Manners in The Washington Post, die ze graag las toen ze in Washington woonde. Volgens Trouw-hoofdredacteur Cees van der Laan was Ritsema ‘van grote betekenis’ voor de krant en de lezers. “Ze was zeer geliefd, ook om haar soms heel bijzondere, tegendraadse adviezen,” vertelt hij tegen het ANP. Haar columns leidden bij lezers thuis vaak tot discussies aan het ontbijt, laat hij weten. “Haar adviezen weerspiegelden de tijdgeest. Met Beatrijs verliezen we een geliefde medewerker, maar ook een bijzonder, integer en prettig mens.”

Ongeneeslijk ziek

Ruim een jaar geleden kreeg de redactie van Trouw te horen dat Ritsema ziek was en niet meer beter werd. Ze had kanker. “Het was geen geheim, maar het hoefde ook niet aan de grote klok: te veel heisa en reacties, bijvoorbeeld van lezers, dat was niets voor haar”, valt te lezen in Trouw. “Wel wilde ze blijven schrijven zolang het ging, en dat deed ze. Tot de laatste rubriek die ze deze week met hulp van haar zoon nog stuurde.”

Beatrijs Ritsema

Ritsema studeerde psychologie en schreef in de jaren ’80 voor studentenblad Propria Cures. Ook schreef ze als freelance journalist voor NRC Handelsblad, HP/De Tijd en was ze eindredacteur voor Vrij Nederland. Ze schreef verschillende boeken, zoals Het belegerde ego, Ter harte. Een leidraad voor de liefde en Het Grote Etiquetteboek. In 2020 verscheen het boek Moderne Etiquette, een verzameling columns.

Maike AbmaANP

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden