Margriet logo
Caroline Tensen openhartig over ‘helse’ overgang: ‘Ik heb echt langs het randje gelopen’ Beeld Brunopress
Beeld Brunopress

Caroline Tensen openhartig over ‘helse’ overgang: ‘Ik heb echt langs het randje gelopen’

Opvliegers, nachtzweten, slecht slapen, stemmingswisselingen, gewichtstoename: de overgang kan nogal wat met je doen, zowel fysiek als mentaal. Dat ondervond ook Caroline Tensen (57) aan den lijve toen zij in de overgang kwam. Ze vertelt er nu openhartig over in de documentaire Het Verboden Woord.

“Ik ben heel heftig door de overgang gegaan.”

Caroline Tensen over heftige overgang

Opvliegers had Caroline niet. “Als ik die wel had gehad, dan was er misschien eerder een lampje gaan branden.” De overgang uitte zich bij haar vooral in slecht slapen, stemmingswisselingen en gewichtstoename. En huilen. Heel veel huilen. “Ik heb echt langs het randje gelopen”, vertelt ze. “Ik voelde me ontzettend neerslachtig. (…) Die dag zal ik nooit meer vergeten: ik stond op, had mijn tanden gepoetst en het enige wat ik voelde was dat ik wilde huilen, heel hard huilen. Ik dacht, wat is dit nou voor raars? Vooral negeren, ik ging met de hond wandelen. Ik liep buiten, de zon scheen, maar ik was niet blij te knúppelen.”

Haar neerslachtigheid werd steeds erger. Om het minste geringste barstte ze in tranen uit. Op een geven moment kwam haar man Ernst-Jan zelfs regelmatig thuis van werk, omdat het mentaal zo slecht met Caroline ging.

Lees ook:
Seks & de overgang: wist jij dat orgasmes tijdens de overgang anders kunnen voelen?

‘Ik háátte mijn lichaam’

Haar gewichtstoename viel Caroline ook mentaal zwaar. “Uiteindelijk woog ik 83 kilo. Mijn wangen waren opgezwollen van het vocht, ik kon mijn handen soms niet bewegen, ik kon mijn ringen niet meer omdoen en ik háátte mijn lichaam.” Ze werd onzeker: “Ik dacht dat ik werd nagekeken. Dat mensen dachten: wat ziet die vrouw eruit.” Dat had ook invloed op haar seksleven. “Ik wilde mezelf niet eens meer uitkleden met het licht aan. Zo erg schaamde ik me voor mijn lijf. Dus laat staan dat dat lichaam wil vrijen”, vertelt ze eerlijk. Op naar de sportschool, besloot ze. “Gelukkig had ik de luxe van een personal trainer. Hij, mijn man en Leco (van Zadelhoff, haar visagist en goede vriend) sleepten me erdoorheen.”

Hormonen slikken en smeren

Gelukkig gaat het nu een stuk beter met Caroline. Ze kwam uit dat diepe dal, al valt ze qua somberheid nog weleens terug. “Ik dacht dat het nooit meer goed kwam. Je denkt dat je voorgoed veranderd bent.” Mede dankzij het slikken en smeren van hormonen, voelde Carolien zich weer een beetje zichzelf. “Heel langzaam voelde ik me wel wat beter, maar je lichaam is volledig van slag.”

Lees ook:
Fluitend de overgang door? Met déze tips maak je het (iets) makkelijker

Taboe

Toen Caroline middenin de overgang zat, wilde ze er absoluut niet over praten. “Ik had het thuis en tegen mijn kinderen over ‘het verboden woord en het begint met een -o, en we gaan het niet uitspreken’.” Dat is nu wel anders. Door haar verhaal over haar heftige overgang te delen, hoopt Caroline het taboe wat weg te nemen en er meer aandacht voor te vragen. Ze hekelt ook het feit dat er vaak wat lacherig over wordt gedaan. “Het is niet zo lachen, het is gewoon heel heftig. (…) Het was voor mij op dat moment de hel.” En tuurlijk, geeft ze toe: “Een ongeneeslijke ziekte is honderdduizend keer erger, ik wil dit niet vertellen om zielig gevonden te worden. Maar je moet er maar doorheen.”

Opvliegers Enzo

Heb jij de Margriet-serie Opvliegers Enzo al gezien? Isa Hoes en Medina Schuurman spreken hierin vanuit eigen ervaring en met deskundigen over alles omtrent de overgang. Je kunt de hele serie hier bekijken.

Bron | Het Verboden Woord (Videoland)
Beeld | Brunopress

Faye HeijnisBrunopress

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden