Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Binnenkort een coronatest? Ruim een kwart van de testbedrijven voldoet niet aan hygiënevoorwaarden

Moet jij binnenkort bij een commerciële testlocatie een coronatest doen? Let dan goed op. Uit een onderzoek van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) blijkt dat niet alle commerciële coronatestbedrijven voldoen aan de hygiënevoorwaarden. Ruim een kwart bleek niet alle richtlijnen op te volgen. Ook blijkt dat een derde de testen helemaal niet op de juiste manier uitvoert. Toch krijgt de sector wel een voldoende. We leggen je uit hoe dat zit.

Ook leggen we je uit waar je zelf op kunt letten als je binnenkort een test hebt ingepland.

Coronatestbedrijven voldoen niet aan hygiënevoorwaarden

Sinds oktober vorig jaar heeft de inspectie al zo’n 120 commerciële testlocaties bezocht. Sommige locaties zijn zelfs meerdere keren bezocht. Een woordvoerder legt aan NU.nl uit dat dat gebeurt op basis van meldingen en signalen, maar dat er ook steekproefsgewijs controles zijn gedaan. Tijdens die controles kwamen er meerdere tekortkomingen aan het licht, voornamelijk op het gebied van hygiëne. Van de bezochte coronatestbedrijven voldoet ruim een kwart niet aan de hygiënevoorwaarden. Het gaat bijvoorbeeld om de inrichting van een locatie, zodat iedereen zo min mogelijk risico loopt om besmet te raken, maar ook het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen en desinfectie bleek nog niet overal in orde.

Hoewel een kwart nog niet aan alle richtlijnen voldoet zit er wel verbetering in. Tijdens een eerdere controle in maart voldeed namelijk 61 procent van de locaties aan de hygiënevoorwaarden en nu is dat al gestegen naar 74 procent.

Testen niet altijd goed bewaard

Bij een derde van de bezochte testlocaties was op het gebruik van de coronatesten iets aan te merken. Zo volgt niet elke locatie de handleiding even goed op bij het uitvoeren van de testen. Daarnaast bleek dat tijdens de warme dagen in het voorjaar de testen niet altijd op de juiste temperatuur – van maximaal 30 graden – bewaard worden. Over de manier waarop de uitslagen aan de GGD werden doorgegeven en de bekwaamheid van personeel op de testlocaties had de inspectie weinig kritiek.

Lees ook: Zó herken je een betrouwbare zelftest voor het coronavirus

Wel een voldoende in het rapport

Uit het rapport blijkt wel dat de sector een voldoende krijgt van de IGJ. Een woordvoerder van de inspectie legt aan NU.nl uit dat het gaat om verbeterpunten die makkelijk op te lossen en snel aan te passen zijn. Volgens de woordvoerder is in het algemeen zichtbaar dat de veiligheid en kwaliteit van testen serieus wordt genomen. Ook blijkt vaak bij hercontroles dat de verbeterpunten goed worden aangepakt.

Waar kun je zelf op letten?

Er zijn dus een aantal aandachtspunten waar meerdere coronatestbedrijven nog op kunnen verbeteren. En hoewel het IGJ laat weten dat verbeterpunten vaak goed worden aangepakt, zijn er een aantal punten waar je zelf op kunt letten bij je testlocatie op het gebied van hygiëne maar ook over het juist uitvoeren van de test. Het IGJ benoemd op hun website de onderstaande aandachtspunten:

  • Staat de naam van de verantwoordelijke arts op de website?
  • Staat op de website welke test wordt gebruikt en wat de positieve of negatieve uitslag betekent?
  • Is er voldoende mogelijkheid om afstand te houden in de wachtrij?
  • Wisselt de medewerker van handschoenen voor iedere afname?
  • Draagt hij of zij geen hand- of polssieraden?
  • Hoe is de temperatuur op de testlocatie? Veel antigeensneltesten mogen niet boven 30 graden gebruikt worden.
  • Hoe ziet de ruimte er verder uit? Is het schoon, is er ventilatie, is het ruim genoeg om 1,5 meter afstand te kunnen houden?
  • Wordt er voor afname gevraagd de neus te snuiten, ook bij mensen zonder klachten?
  • Is de afname met de swab wel diep en langdurig (3-4 seconden) genoeg? De virusdeeltjes kunnen ook alleen diep in de neus- en keelholte zitten en er moet voldoende contact zijn met het slijmvlies.
  • Wordt de gebruikte test (merk en type) vermeld op het testcertificaat?

Bron | NU.nl, IGJ

Beeld | Getty Images

Maryse de BruijneGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden