Bijna grootouder van je (eerste) kleinkind? Zo bereid je je voor
Opa of oma worden is niet alleen heel leuk, ook heel spannend. Want niet alleen voor je (schoon)zoon en (schoon)dochter verandert er veel. Ook voor jou en je partner wordt het leven anders. Ben je van plan om regelmatig tijd met je kleinkind door te brengen? Zo ben jij binnen de kortste keren de leukste oma of opa.
Margriet samen met Ouders van Nu
Oppassen geblazen
Het is alweer even geleden dat je eigen kinderen jong waren. Helemaal omdat het nu even een tikkeltje anders is dan toen je zelf net moeder was geworden. Er zijn weer allerlei nieuwe soorten kinderwagens, maxi-cosi’s en kinderzitjes. Vraag daarom van tevoren goed aan de ouder hoe het werkt, zodat jij niet voor verrassingen komt te staan.
Opschrijven
Hoe lang mag de baby slapen? Hoe vaak en hoeveel voeding heeft hij/zij nodig? Het lijkt als de dag van gisteren dat je zelf nog moeder was, maar toch moet je af en toe ven nadenken hoe het ook alweer zat. Probeer dingen op te schrijven. De kersverse ouders hebben vast een bepaald regime waar ze zich graag aan willen houden. Luister naar ze en schrijf dit op. Maar denk ook vooral samen na over de volgende dingen:
1. Hoe vaak wil je oppassen?
Misschien wil je wel drie dagen per week oppassen, of zeg je juist: voor mij liever geen vaste dag. Kies een frequentie waar jij je prettig bij voelt en geef dit duidelijk aan bij je kinderen om misverstanden en valse verwachtingen te voorkomen. Zo blijft een omadag leuk voor jou, je kinderen én je kleinkinderen. Dus: bespreek van tevoren wat jij wilt en wat haalbaar is.
2. Bij jou of bij mij?
Sommige grootouders gaan naar hun kleinkind toe, andere passen op in hun eigen huis. Beide situaties hebben voordelen. Geen gesleep met babyspullen en je kleinkind is in z'n vertrouwde omgeving zijn goede argumenten in het eerste geval. Maar als je kleinkind bij jou komt, hoef jij 's ochtends niet extra vroeg je bed uit en hé, hoe leuk is het om je kleinkind mee te nemen in jouw wereld.
3. Stel samen de regels op
Als je regelmatig oppast ga je je kleinkind toch ook een beetje opvoeden. Maar maak hierover van tevoren wel duidelijke afspraken, om irritaties te voorkomen. Bijvoorbeeld: aan welke regels is je kleinkind gewend en in hoeverre mag je daar van afwijken? Vinden de ouders het goed als je je kleinkind af en toe verwent? En neem jij dezelfde regels over die je kleinkind thuis gewend is, of mag het bij jou thuis allemaal wat flexibeler?
4. Dagritme
Iedere generatie komt dit mantra weer terug: rust, reinheid en regelmaat. En ja, kinderen gedijen hier nu eenmaal het beste op. Probeer daarom het ritme van je kleinkind zoveel mogelijk te volgen waar het z'n slaapritme en etenstijden betreft. En probeer een volgepland dagschema te voorkomen.
5. Smakelijk!
Als laatste is het ook slim om afspraken te maken over voeding. Door één lijn te trekken weet je kleinkind namelijk precies waar hij aan toe is. Zo raakt 'ie niet in de war van tegenstrijdige regels.
Verwennen maar
En hé, als jullie alle regels samen hebben vastgelegd, dan kan het genieten beginnen! Want, zoals een echte oma betaamt, is het natuurlijk heerlijk om je kleinkind lekker in de watten te leggen. Oppassen is een verantwoordelijke taak, maar draait ook echt om genieten. Want het is toch hartstikke mooi dat je met zo’n kleintje tijd door mag brengen?
Kijk jij ook zo uit naar het aankomend grootouderschap of ben je al gezegend met een paar kleinkinderen en heb je gewoon zin om alles te lezen over het hebben van kleinkinderen? Dan is www.oudersvannu.nl/grootouders de plek om alle weetjes hierover te lezen. Veel leesplezier!