Margriet logo
null Beeld

Bianca Krijgsman: ‘Mijn rol in Slippers vind ik vrij moeilijk’

Bianca Krijgsman en Plien van Bennekom (bekend van het cabaretduo Plien & Bianca) schitteren momenteel in de voorstelling Slippers van de Britse toneelschrijver Alan Ayckbourn. Samen met Bas Hoeflaak en Peter van de Witte van het voormalige cabaretduo Droog Brood brengen ze 'een heel toegankelijke komedie'. Maar het spelen van haar jonge karakter Ginny was voor Bianca Krijgsman wel een uitdaging. "De rol die ik speel, vind ik vrij moeilijk."

De 77-jarige Ayckbourn schreef in 1965 het stuk onder de naam Relatively speaking. Het verhaal speelt zich af in de jaren zeventig in Zuidoost-Engeland. Krijgsman speelt de rol van Ginny, een jonge vrouw die samenwoont met haar vriendje Greg (gespeeld door Peter van de Witte) in een flatje in Londen. Ginny houdt er stiekem een verhouding op na met haar getrouwde baas Philip (een rol van Bas Hoeflaak), maar wil daar een eind aan maken. Greg vindt tegelijkertijd een paar slippers onder het bed én ontdekt een briefje met daarop een onbekend adres. Om de situatie te redden, verzint Ginny dat de slippers van een vriendin zijn en dat het gaat om het adres van haar ouders. Vervolgens bedenkt Greg een plan om Ginny, zonder dat zij het weet, bij haar ouders (gespeeld door Plien en Bas) om haar hand te gaan vragen. Het resultaat? Een ontmoeting met hilarische misverstanden. Gijs de Lange regisseert Slippers.

Waarom zeiden jullie 'ja' tegen deze productie?

"Het DeLaMar had een gat van zeven weken in de planning. Aanvankelijk stond er een productie van Arthur Japin gepland, maar dat ging niet door. Toen werden wij benaderd met het verzoek dat gat op te vullen. Wij wilden al heel lang een stuk van Alan Ayckbourn doen. Er was budget voor een productie met vier mensen. De mannen van Droog Brood waren onze eerste keus."

Wat was voor jou de grootste uitdaging in deze productie?

"De rol die ik speel, vind ik vrij moeilijk. Ginny is een echt jong meisje. Ik ben bijna vijftig, ik vond het lastig om haar te spelen. Toen we het script lazen, heb ik daar een beetje overheen gekeken. Ik dacht: daar draai ik wel een punt aan. Maar het bleek lastiger dan ik dacht."

Herken je iets van jezelf in Ginny?

"Ze is heel berekenend, heeft altijd een smoes klaar. Ginny heeft een relatie met een andere man, die heb ik niet. Ik ben maar saai, haha. Ze maakt het niet makkelijk voor zichzelf. Ik vind het knap hoe zij zich overal uit weet te redden."

Waarom moeten we deze voorstelling gaan zien?

"Ik ben van het cabaret. Maar toneel is gewoon heel erg leuk. De voorstelling is helemaal niet te serieus. Het is een leuke avond uit. Wanneer je ervoor kiest om naar de uitvoering in het DeLaMar-theater te komen, kun je dat bijvoorbeeld combineren met een dagje Amsterdam. Ik zou er graag heen gaan. Er bestaan verschillende vormen van theater. Je hebt het gesubsidieerde theater en mensen moeten vaak een drempel over om daarnaartoe te gaan. Er bestaan natuurlijk ook vrije producties, maar daartussen zit vaak weinig. Dit is heel toegankelijk. Maar het is geen 'Waar is mijn onderbroek?'-voorstelling."

Zoals een klucht?

"Een klucht is ook heel leuk. Slippers zit tussen klucht en toneel in. Het stuk is vroeger zo'n 350 keer opgevoerd."

Ben je door deze voorstelling nog wat wijzer geworden over het eeuwige misverstand tussen man en vrouw, waar Alan Ayckbourn zo veel aandacht voor heeft in zijn stuk?

"Eigenlijk niet, haha."

Het is nog niet bekend wanneer jullie als duo Plien & Bianca op het podium staan. Kun je wel al iets vertellen over jullie plannen?

"Volgend jaar gaan we een grote productie in Nederland doen. We zijn ook bezig met twee comedyseries, maar dat is nog een beetje vaag. We laten het ook expres een beetje open, dan hebben we ruimte over voor vage dingen. Plien gaat in een toneelstuk over Hendrik Groen (de fictieve bejaarde die vanuit een Amsterdams seniorencomplex zijn levensverhalen opschrijft, de echte schrijver is nog steeds niet bekend, red.) spelen, Gijs de Lange gaat dat ook regisseren. In het tweede deel van 2018 gaan Plien en ik iets voor televisie doen."

null Beeld

Bekijk ook onderstaande video.

Wil je naar de voorstelling Slippers in het DeLaMar-theater in Amsterdam? Koop dan hier je kaarten via de Musical & Theater Club van Margriet en krijg een gratis rang-upgrade! De voorstelling is tot en met 7 juni te zien in het DeLaMar-theater in Amsterdam.

Wil je Slippers in een ander theater zien? Kijk dan hier voor de speellijst. De laatste voorstelling is op 19 juni.

Ook interessant

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden