Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Barbecueën met dit mooie weer? Pas dan op met desinfecterende handgel

Dit mooie weer roept om barbecueën in de tuin. Maar aangezien we onze handen vaak moeten ontsmetten om besmetting met het coronavirus tegen te gaan, is het oppassen geblazen. Desinfecterende handgel die niet goed uitgesmeerd is, kan namelijk zorgen voor ernstige brandwonden.

Het risico is gelukkig niet héél groot, maar het is volgens de Nederlandse Brandwonden Stichting zeker een waarschuwing waard

Alcohol

Veel soorten desinfecterende handgel bestaan voor zo’n zeventig procent uit alcohol. Door die grote hoeveelheid gaat het celmembraan van bacteriën en virussen kapot, en gaan ze dus dood. Dat is precíes wat we willen van zo’n handgel natuurlijk. Maar die alcohol zorgt er ook voor dat het gebruik van zo’n desinfecterende handgel bij open vuur of een barbecue gevaarlijk is. Als je je handen met zo’n gel insmeert, verdampt de alcohol namelijk. Op dat moment is het licht ontvlambaar. Dus als je dat doet in de buurt van een barbecue, open vuur of zelfs het fornuis kan dat vervelende gevolgen hebben. Er kan dan namelijk een steekvlam ontstaan, met ernstige brandwonden als gevolg.

Klein risico

Alcohol verdampt vrij snel na het aanbrengen van zo’n desinfecterende handgel, dus de kans dat je nét dan dicht bij een barbecue staat is niet erg groot. “Om vlam te kunnen vatten, moet de tijd tussen gel aanbrengen en je hand bij een vlam houden, redelijk kort zijn', zegt Luciën Govaert van SafetyNet Nederland tegen Radar. Vooral in de buitenlucht, zoals tijdens een barbecue, gaat die verdamping erg snel.

Lees ook: Dit is de enige veilige manier om de barbecue aan te steken

Wassen is beter

Hoewel het in theorie wel kan en ook zeker wel eens voorkomt, is de kans dus niet enorm groot. Maar omdat er een risico is, kun je beter het zekere voor het onzekere nemen en gewoon je handen wassen met zeep en water. Gebruik je toch desinfecterende handgel? Zorg er dan voor dat je niet te dicht bij vuur staat, niet te veel gebruikt en laat het goed laat opdrogen voor je iets anders gaat doen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Radar, Facebook / Brandwonden Stichting

beeld | Getty Images

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden