Margriet logo
null Beeld

Ai! Brieven Boer zoekt vrouw op straat

Ai... Denk je een persoonlijke brief te schrijven aan Boer zoekt vrouw, is deze vervolgens voor iedereen zichtbaar. Het overkwam mensen die zich wilden aanmelden voor het afgelopen seizoen van het populaire datingprogramma van KRO-NCRV. Door een lek hebben de brieven en bijbehorende foto's onbeveiligd op internet gestaan.

Via een online map waren de foto's en brieven voor iedereen zichtbaar. De onbeveiligde map, een open directory genoemd, werd ontdekt door het blog slebs.nl.

De brievenschrijvers deelden een flinke hoeveelheid informatie die alleen was bedoeld voor de makers van Boer zoekt vrouw. Bij de brief voegden ze een foto. Kortom, heel persoonlijk allemaal.

'Enorm geschrokken'

Het lek werd vanochtend rond 11.30 uur gedicht, waardoor de brieven en foto's niet meer zichtbaar zijn. Omroep KRO-NCRV laat in een reactie weten 'enorm geschrokken' te zijn en biedt excuses aan alle betrokkenen aan. "Dit had natuurlijk nooit mogen gebeuren. Bij constatering is onmiddellijk actie ondernomen, het datalek-protocol is in werking gesteld en het lek is gedicht. Momenteel wordt uitgezocht hoe dit heeft kunnen gebeuren en welke gegevens mogelijk openbaar toegankelijk zijn geweest."

Privacy

"Het is vrij ernstig dat je als professionele organisatie mensen oproept om zich aan te melden met persoonlijke informatie en vervolgens de beveiliging niet op orde hebt," zegt David Korteweg van privacy-organisatie Bits of Freedom tegen nu.nl. "Je kunt datalekken niet voorkomen, maar wel minimaliseren. En er is een wettelijke verplichting voor partijen die gegevens vragen om daar goed mee om te gaan."

Bron | nu.nl

Foto | Linelle Deunk

Ook leuk en interessant om te lezen

Bekijk ook

Creatief met groen: stylist Romeo Sommers laat zien hoe je een boeket met mais maakt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden