Margriet logo
null Beeld

5 tips voor als je de weg op moet bij gladheid

Hoewel er natuurlijk flink is gestrooid, kan het op sommige plekken ineens verraderlijk glad zijn. Hier wat tips om toch veilig op je bestemming aan te komen.

1. Voldoende afstand

Zodra het glad is op de wegen, is het belangrijk om je afstand tot andere weggebruikers te vergroten. Ga niet ineens abrupt op je rem staan, maar laat langzaam het gas los en druk voorzichtig het rempedaal in.

2. Uitbreken

Heb je een auto met voorwielaandrijving? Als de achterkant van je auto dreigt uit te breken, kun je de auto uit een slip halen door licht gas bij te geven en te sturen in de richting waar je naartoe wilt. Bij achterwielaandrijving is het belangrijk om het gas voorzichtig los te laten of te ontkoppelen.

3. Sturen

Verlaag je snelheid in de bochten en stuur gelijkmatig in en uit. Heftige stuurbewegingen en abrupt gas geven verhogen het risico op slipgevaar. Zorg er ook voor dat je tempo constant blijft in de bocht. Merk je dat je voorwielen grip verliezen? Laat dan voorzichtig het gas los of rem totdat het ABS (Anti Blokkeer Systeem) ingrijpt.

4. Remmen

Op een gladde weg is de remafstand lang – zelfs als je winterbanden hebt. De beste manier om dit te vertragen is om ook op de motor af te remmen. Blijft de auto slippen? Rem dan net zo lang door totdat de grip is hersteld. Het ABS zorgt ervoor dat de auto bestuurbaar blijft.

5. Kijken

Kom je toch in een slip terecht? Kijk dan in de richting waar je heen wilt en niet waar je níét heen wilt. Als je kijkt naar wat je niet wilt raken, stuur je er onbedoeld juist vaak naartoe.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | ad.nl

Foto | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden