Margriet logo
null Beeld

5 lachwekkende en typisch Nederlandse eigenaardigheden

Het splitten van de rekening, of de typische Nederlandse kringverjaardag, waarbij de schaal met hapjes na elke ronde weer in de keuken verdwijnt. Dit is slechts een greep uit reeks typisch Nederlandse eigenaardigheden.

Geef toe: ze zijn best wel grappig.

Trots op onze eigenaardigheden

42% van de Nederlanders is stiekem best wel trots op de eigenaardigheden die alleen wij begrijpen. Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Motivaction en Venco. Het onderzoek werd uitgevoerd onder Nederlanders tussen de 18-70 jaar. In totaal namen 1.024 mensen deel via een online vragenlijst. Hoewel de uitkomsten waarschijnlijk niet verrassend zijn, zijn ze wel erg leuk en vooral heel herkenbaar.

Onze meest typische eigenschappen

Klagen en mopperen… De score liegt er niet om, want maar liefst 50 procent vindt dit een typisch Nederlandse eigenaardigheid. Ook de regeltjes die wij Nederlanders overal voor hebben worden beschouwd als typerend (38%). Soms moet je gewoon tussen de regeltjes door lezen.

3 zoenen

En waar bij de meeste landen één of twee kussen worden gegeven bij een begroeting, moet het bij ons nét even anders. Wij geven gewoon drie zoenen, 35% van de ondervraagden ziet dit als een typische Nederlandse eigenschap. Na het wereldwijde nieuws dat wij Nederlanders schaatsen als vervoermiddel zien, blijkt dat we toch liever met de fiets door het land gaan! 22% vindt dat we de fiets gebruiken alsof het onze auto is.

Onze meest hilarische gewoontes

  1. Dat we vóór onze kampeervakantie eerst langs de supermarkt gaan om eten voor de hele vakantie in te slaan, staat met stip op nummer één. 34% van de ondervraagden vindt dit toch wel de grappigste Nederlandse eigenschap.
  2. Dit wordt gevolgd door - met 30% - het feit dat we graag veel klagen, met name over het te warme, te koude en te natte weer.
  3. Wat we ook erg komisch vinden, is dat we ons nationale elftal met ons zeventien miljoenen tegelijk coachen. We willen toch proberen om alle ballen in de lucht te houden (23%).
  4. Verder kunnen we wel lachen om het feit dat ons Engels vaak niet zo goed overkomt als we hopen (23%).
  5. En de laatste grappige eigenschap, is volgens 22% dat wij onze verjaardagen, op z’n Hollands, in een kring vieren. Zet die schaal met leverworst en kaas maar vast klaar!

Bron: ANP

Beeld: iStock

Ellen Smits

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden