Margriet logo
Amalia Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

18 weetjes die je waarschijnlijk nog niet kende over jarige prinses Amalia

Hoera, prinses Amalia is 18 jaar geworden! Op 7 december 2003 werd de prinses geboren in Den Haag. Ze is het oudste kind van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima en de eerste in lijn van troonopvolging. Alle ogen zijn gericht op deze prinses, maar er zijn nog genoeg dingen die jij niet over haar wist. Tot nu!

1. Haar volledige naam

De volledige naam en aanspreektitel van de kroonprinses: Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria, Prinses van Oranje, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau. Dat is een mond vol! Ze is onder andere vernoemd naar de oma’s Beatrix en Carmen en naar kroonprinses Victoria van Zweden.

2. Chinese les

De prinses kan goed leren. Volgens RTL Boulevard deed ze op de middelbare school zelfs een extra vak: ze volgde Chinese les.

3. Koningin over taalgebruik Amalia

In het boek van Claudia de Breij, getiteld Amalia, staat dat konining Máxima regelmatig een wenkbrauw optrekt over het taalgebruik van Amalia. De prinses zou namelijk regelmatig ‘fokkit’ zeggen. Het boek van Claudia de Breij ligt in de winkels ter gelegenheid haar achttiende verjaardag.

4. Bijbaan in strandtent

De prinses had een tijdje een bijbaantje bij een strandtent in Scheveningen. Ook dat wordt verteld in het boek van De Breij. De troonopvolgster zou heel goed cocktails kunnen maken.

5. Zingen als hobby

Dat Amalia ook een mooie zangstem heeft, blijkt uit dit oude filmpje. Het gezin zingt samen sinterklaasliedjes voor de open haard en de oudste prinses heft in haar eentje ‘Zachtjes Gaan De Paardenvoetjes’ aan. Op de vijftigste verjaardag van de koning zong Amalia met haar zussen en moeder een lied voor hem. Het is dan ook echt een hobby van de kroonprinses.

6. Straten vernoemd

Volgens Blauw Bloed zijn er meer dan zeventig straten, tunnels en viaducten in Nederland vernoemd naar de troonopvolgster. Is er een Prinses Amalialaan in jouw woonplaats?

7. Modekenner

Amalia houdt van mode en ze heeft er een neus voor! Zo werd het rode jurkje van Devotion dat ze in 2018 droeg op de verjaardag van prinses Beatrix, al snel een rage.

LAGE VUURSCHE Beeld ANP Handouts
Beeld ANP Handouts

8. Paardrijden onder andere naam

Amalia is gek op paardrijden. Op haar twaalfde deed ze onder een andere naam mee aan een paardrijwedstrijd in Etten-Leur. De organisatie wist van niks. Om te voorkomen dat er allerlei pers zou komen opdagen, schreef de prinses zich onder een andere naam in. Toen ze aan de beurt was met haar pony Safary, werd ze bij haar eigen naam omgeroepen.

9. Gevoel voor humor

Claudia de Breij trok een tijdje op met de prinses voor het schrijven van haar boek. Ze was naar eigen zeggen verrast door ‘het plichtsbesef in combinatie met een relativerend gevoel voor humor’ van Amalia. Zo zou ze ook eens tegen haar vader gegrapt hebben ‘dat ze veel cash op zak had, omdat ze ’s nachts werkt als stripper’.

10. Lid van de Raad van State.

De prinses wordt, omdat ze 18 jaar is geworden, lid van de Raad van State. Ze wordt beëdigd als bijzonder lid van dit belangrijkste adviesorgaan van het kabinet. Het is een ceremoniële titel en ze heeft geen stemrecht.

11. Fietsongeluk

Nadat Prinses Amalia van haar fiets gevallen was in Wassenaar, werd de burgemeester jaren geleden door kringen rondom het koningshuis benaderd. Hij kreeg de vraag of het bewuste tunneltje niet een heel ingewikkelde bocht had. Dat vertelt de oud-burgemeester van Wassenaar Jan Hoekema in een documentaire van Net5. Hij voegt eraan toe als burgemeester niet in staat te zijn geweest om eigenhandig een tunnel te repareren.

12. Cocktails en paarden

Gek op paarden en goed cocktails kunnen maken: natuurlijk noemt Amalia haar paard daarom Mojito.

13. Geen cijfers hoger dan een 9

Omdat Amalia in de brugklas heel graag goede cijfers wilde halen, deed ze erg haar best. Daar brandde ze een beetje van op. De koning en koningin zeiden toen dat Amalia niet meer thuis mocht komen met een cijfer hoger dan een 9.

14. 1,6 miljoen euro terugstorten

Omdat Amalia 18 jaar wordt, zou ze jaarlijks 1,6 miljoen euro ontvangen. Dat staat in de wet. Toch besloot de kroonprinses het geld voorlopig niet te willen hebben. Ze schreef een brief aan premier Rutte. ‘Ik vind dat ongemakkelijk zolang ik daar weinig als tegenprestatie genover kan stellen’, stond in de brief. Ze zal het geld terugstorten.

15. Een tweeling

Het is natuurlijk leuk om te fantaseren hoe het zal zijn als de prinses later koningin wordt en zelf kinderen krijgt. Vanzelfsprekend komt het oudste kind in aanmerking voor troonopvolging. Maar wat als Amalia een tweeling zou krijgen? Ook dan geldt dat het eerstgeboren kind zijn of haar moeder zal opvolgen, weet Harpers Bazaar.

16. Niet naar China

Dat Amalia Chinese les volgde, leidde ooit tot het gerucht dat de kroonprinses een gedeelte van haar middelbare schooltijd in China zou doorbrengen. Toen de koning dat bericht las, besloot hij zijn dochter toch maar even te bellen. Volgens de koning moest zijn destijds 14-jarige dochter ‘heel hard lachen’ om dat nieuwtje. Niks van waar, dus.

17. Op krukken

De kroonprinses verscheen in 2016 tijdens een fotomoment op krukken. Bij de traditionele fotosessie met de koninklijke familie bleek Amalia haar enkel verstuikt te hebben.

Wassenaar Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

18. Cum laude geslaagd

De jarige Amalia is deze zomer cum laude geslaagd voor haar vwo-eindexamen aan het Christelijk Gymnasium Sorghvliet. Momenteel geniet ze van een tussenjaar

Beeld | Getty Images

RedactieGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden