Erwtensoep-fan? Zó maak je deze oer-Hollandse soep met een twist

Deel dit artikel:

Het leuke aan de winter? Al die lekkere soepen! Deze variant op de erwtensoep is nét even anders dan de klassieker. Wat voeg je er extra aan toe? Heerlijke gerookte kip!

Dit heb je nodig voor vier personen

  • 400 g spliterwten
  • bouquet garni van de steeltjes van 1 bosje peterselie, paar takjes tijm en 2 laurierblaadjes
  • 1 schouderkarbonade
  • 1 flinke winterwortel, geschild, in blokjes
  • 1 flinke prei, in ringen
  • ± 200 g knolselderij, in blokjes
  • versgemalen peper, zout
  • 1 gerookte kipfilet, in plakjes

Zo maak je de erwtensoep

  1. Was de spliterwten.
  2. Bind de kruiden voor het bouquet garni bij elkaar met keukengaren.
  3. Breng in een soeppan 2,5 liter water aan de kook met de spliterwten, de 
karbonade en het bouquet garni. Verwijder het eventueel ontstane schuim met een schuimspaan.
  4. Kook alles 45-60 min., neem dan de karbonade uit de pan en snijd hem in stukjes. Bewaar afgedekt tot gebruik.
  5. Voeg de wortel, de prei en de knolselderij toe en kook nog ± 45 min. mee of totdat de spliterwten gaar en stukgekookt zijn.
  6. Verwijder het bouquet garni en voeg de stukjes vlees toe.
  7. Breng de soep op smaak met royaal peper en zout. Warm de gerookte kip 2 min. mee in de soep.

Bereidingstijd: ± 2 uur

Soepbewaartip: het loont de moeite om een grote pan soep te maken. Maar soep bederft vrij snel. Wil je een deel bewaren voor een andere dag, koel dit dan snel terug en bewaar het afgedekt in de koelkast. Verwarm niet meer soep dan nodig , eventueel in een klein pannetje. Bewaar de soep op deze manier niet langer dan 2-3 dagen.

Productie | Colette Beyne
Styling | Cindy Berg
Fotografie | Maarten van der Wal
Receptuur en bereiding | Gees van Asperen

Deze en nog vier andere soepen met een twist kun je terug vinden in Margriet 4, deze kun je hier nabestellen.

Lees ook eens

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet