Brood bewaren: zó blijft het langer vers

Deel dit artikel:

Van brood wil je natuurlijk zo lang mogelijk genieten. Maar hoe moet je brood bewaren zodat het lekker vers blijft?  

Niet in de koelkast!

Wat je in elk geval niet moet doen is brood in de koelkast leggen. Brood wordt dan juist sneller oud doordat het zetmeel (dat het water vasthoudt) water loslaat bij temperaturen tussen de -5 °C en +5 °C. Hierdoor droogt het brood uit. Brood kun je daarom het best bewaren in een gesloten én schone broodtrommel of een plastic zak. En houd je van een krokante korst, stop brood dan in een papieren broodzak.

Elke dag een vers sneetje brood? Invriezen!

Wil je elke dag een vers sneetje brood, dan is invriezen de beste optie. Als je dit doet zodra je het brood hebt gekocht, is het brood na het ontdooien nog net zo vers als op het moment van invriezen. Het grote voordeel van invriezen is ook dat je minder weggooit. Al helemaal als je dagelijks alleen de boterhammen uit de vriezer haalt die je daadwerkelijk gaat eten.

Brood ontdooien

Brood ontdooien doe je gewoon op kamertemperatuur, maar heb je haast, dan kun je ook de magnetron gebruiken. Kies wel voor het laagste vermogen en voel na een halve minuut of het brood al is ontdooid. De oven kun je beter niet gebruiken voor het ontdooien omdat de hitte zich van buiten naar binnen verspreidt. Hierdoor is de binnenkant vaak nog langer bevroren. Ook een broodrooster is geen goede optie, omdat dit het brood juist uitdroogt.

Houdbaarheid brood

Buiten de vriezer is brood lang houdbaar, ongeveer een week, maar de kwaliteit gaat wel achteruit. Na ongeveer drie dagen wordt het brood droger en neemt de smaak af. De voedingswaarde neemt overigens niet af. En wat ook goed is om te weten: hoe vochtiger het brood, hoe langer het goed blijft. Daarom blijft roggebrood ook langer vers dan een stokbrood.

Wist je dat ongesneden brood langer vers blijft dan een gesneden brood?

Recepten met oud brood

Is je brood droog en smaakt het niet meer lekker? Gooi het niet weg, want je kunt er nog van alles mee maken. Denk bijvoorbeeld aan wentelteefjes, een gehaktbrood, croutons of een bodem voor een pizza. Of wat dacht je van paneermeel?

Bron | Voedingscentrum
Beeld | iStock

Lees ook

Bekijk ook:

Vriendinnen Ingrid en Liezet gaan op pad in het oosten van Nederland

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief