Trek in iets zoets? Drie simpele recepten voor gezonde snacks

Deel dit artikel:

We kennen het allemaal: ergens rond drie, vier uur ’s middags krijgen de meeste mensen lekkere trek. Dan neigen we vaak naar iets ongezonds, maar gezonde snacks kunnen net zo lekker zijn. Lees hier hoe je heerlijke wentelteefjes, appelknappers of havermout-dadelkoekjes maakt. 

Wentelteefjes met abrikozenmoes
Dit heb je nodig voor 2 personen:

  • ½ perssinaasappel
  • 4 abrikozen
  • 2 eetlepels halfvolle yoghurt
  • 1 klein ei
  • 50 ml halfvolle melk
  • 2 sneetjes bruin brood
  • 1 eetlepel vloeibare margarine

Zo maak je ze

Begin met het uitpersen van de sinaasappel. Verwijder vervolgens het velletje en de pit van de abrikozen en pureer ze met het sinaasappelsap in de keukenmachine of met een staafmixer. Roer de abrikozenpuree door de yoghurt. Vervolgens klop je het ei los met de melk. Snijd de korst van de boterhammen, snijd ze één keer door en wentel ze door het eimengsel. Bak de boterhammen in de margarine aan beide zijden goudbruin. Leg de wentelteefjes op 2 borden en verdeel de abrikozenmoes erover.

Appelknapper
Dit heb je nodig voor 2 personen:

  • 3 gedroogde appeltjes
  • 1 eetlepel gedroogde cranberry’s zonder suiker
  • 10 hazelnoten
  • 1 eetlepel havervlokken of havermout
  • 1 (groene) appel
  • 200 ml halfvolle yoghurt

Zo maak je dit tussendoortje

Hak  de gedroogde appels en de cranberry’s klein. Hak daarna de hazelnoten grof. Vervolgens bak je de havervlokken, de hazelnoten en het gedroogde fruit in een droge koekenpan snel bruin. Was daarna de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in blokjes. Verdeel de appelblokjes over 2 glazen en schenk de yoghurt erover. Schep het gebakken mengsel erop.

Havermout-dadelkoekjes
Dit heb je nodig voor 12 personen:

  • 40 gram geroosterde hazelnoten zonder zout
  • 100 gram gedroogde dadels
  • 1 kleine rijpe banaan
  • 100 gram havermout
  • 2 eetlepels vloeibare margarine

Zo maak je deze koekjes

Om te beginnen hak je de hazelnoten in de keukenmachine grof en neem je ze uit de kom. Verwijder dan de pit uit de dadels. Pureer de dadels met de keukenmachine. Voeg de banaan in stukken toe en pureer kort. Voeg dan de havermout en de margarine toe. Het moet een stevig, niet te plakkerig deeg zijn geworden.
Meng de noten door het deeg. Laat het deeg afgedekt in de koelkast een halfuur opstijven.

Warm de oven voor op 180 °C. Bestrijk een bakblik met wat margarine. Vorm van het deeg balletjes ter grootte van een walnoot en leg ze op de bakplaat. Druk ze een beetje platter. Bak de koekjes in de hete oven in 15-18 minuten gaar en lichtbruin. Laat ze op de bakplaat afkoelen.

Zo maak je deze drie simpele, lekkere en gezonde snacks. Eet smakelijk!

Beeld en bron | Voedingscentrum

Lees ook

Bekijk ook

Toegegeven: het is ook niet ons favoriete klusje, maar soms is je vitrage toch echt aan een wasbeurt toe. Gelukkig wordt-ie zo weer als nieuw door dít middel te gebruiken. Staat gewoon in je badkamerkastje…

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Abonneer je op margriet.nl/nieuwsbrief.