Spruitjes maken 2.0; bereid je ze zo dan zijn ze onweerstaanbaar!

spruitjes, gekarameliseerde spruitjes

Deel dit artikel:

Trek in winterse kost? Zet weer eens spruitjes op het menu! Deze groene minikooltjes zijn hipper dan ooit en met dit heerlijke recept maak je ze in een handomdraai onweerstaanbaar!

Mildere smaak

Misschien heeft het iets te maken met de technieken die in de afgelopen jaren zijn toegepast om het spruitje milder van smaak te maken of komt het doordat een grote variatie aan recepten zich rondom deze groene groente heeft geschaard. De kleine spruit is in elk geval bijzonder populair en je vindt hem dan ook volop in familiezakken in de supermarkt.

Mocht je toch niet zo’n grote fan zijn van dit (iets minder) bittere balletje? Dan is dit recept met gekarameliseerde spruitjes een aanrader. De combinatie van bitter en zoet zorgt ervoor dat je dit wel elke week op tafel wilt zetten.

Dit heb je nodig voor 4 personen

600 g spruiten
8 el kokosolie
4 el ahorn siroop
4 el balsamico-azijn
zakje rucola
handvol gedroogde dadels
handjevol amandelschaafsel
zout en peper

Zo bereid je ze
Verwarm de oven voor op 200 ºC. Snijd de kontje van de spruitjes en verwijder de buitenste bladeren. Snijd ze doormidden en leg ze met de bolvormige kant omhoog op een bakplaat. Meng de kokosolie met de ahornsiroop en de balsamico-azijn en verdeel over de groenten, voeg zout en peper toe naar smaak. Rooster de spruitjes gedurende 40 minuten terwijl je ze af en toe omspatelt (wel in de gaten houden!). Door de toevoeging van de balsamico-azijn krijgen ze al snel een bruine kleur maar wees niet bang. Het karameliseren is het belangrijkste onderdeel van de bereiding. Laat de spruitjes een beetje afkoelen en meng dan met de rucola en dadels en besprenkel ze met het amandelschaafsel. Breng op smaak met zout en peper en voeg eventueel meer dressing toe.

Lekker om te serveren met quinoa of bruine rijst. Of als je geen vegetariër bent: lekker met een stukje kip erbij of een spekje erdoor!

Bron | De hippe vegetariër

Beeld | iStock

Leuke artikelen van Margriet.nl in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook lekker

Spruitjessoep met gerookte zalm
Kipsaucijs en spruitjes met kerrieroom
Spruitjesstamppot met honingspek

Bekijk ook

Koken met Colette: van stamppot naar kerstdiner

 

Lieke Beemsterboer