Nationale Krokettendag: drie recepten voor lekkere kroketten

Kroket

Deel dit artikel:

Het is vandaag Nationale Krokettendag en daar moeten we natuurlijk even bij stilstaan. Wij verzamelden voor jou drie recepten voor lekkere kroketten. Mmm!

Vandaag zou culinair journalist/krokettenliefhebber Johannes van Dam jarig zijn geweest, meldt Elle Eten. Van Dam – die 71 jaar zou zijn geworden – overleed in september 2013 en schreef voor Het Parool bijna 25 jaar lang veelgelezen restaurantrecensies. Hierdoor werd hij een autoriteit op culinair gebied.

Frankrijk

Wij Hollanders claimen de kroket als een nationaal gerecht. Maar de kroket vindt toch echt zijn oorsprong in Frankrijk. De kok van Lodewijk XIV schreef al in 1705 een recept voor de ‘croquet’ voor een Frans kookboek. De eerste kroket zag er anders uit dan de kroket die we nu kennen; de kroket had de afmetingen van een ei. Maar de vleesvulling werd, net als tegenwoordig, door de paneermeel gehaald om vervolgens in reuzel te worden gefrituurd. Hierna ontstonden er vele variaties, zoals bijvoorbeeld de aardappelkroket, is te lezen op eten-en-drinken.infonu.nl.

Lees hieronder de drie recepten voor heerlijke kroketten. Veel kookplezier!

Mosselkroketjes van Colette Beyne

Ingrediënten (Voor 6-8 mosselkroketjes)
250 g aardappelpuree
1 ei
3 el bloem
3 el fijngesneden peterselie
200 g gekookte mosselen zonder schelp
1 tl geraspte gemberwortel
2 el crème fraîche
1 tl geraspte citroenschil
versgemalen peper en zeezout
6 el Semmelbrösel of panko
olie om in te bakken

Zo maak je ze
Roer de aardappelpuree om met het ei en de bloem. Meng er de peterselie, de mosselen, de gemberwortel, de crème fraîche en de citroenrasp door en breng op smaak met peper en zout. Kneed er met de hand 6-8 rolletjes van en rol ze door de Semmelbrösel. Zorg dat de kroketjes rondom goed bedekt zijn. Verhit een laag olie en bak de kroketjes hierin op middelhoog vuur rondom goudbruin. Keer ze voorzichtig. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Serveer de yoghurtdip erbij. Lekker met een glas koele witte wijn, bijvoorbeeld Verdicchio. Lees hier meer over de mosselkroketjes.

Rundvleeskroketten van chickslovefood.com

Maak deze rundvleeskroketten door eerst zelf bouillon te maken, dan de ragout, vervolgens de kroketten te rollen en tot slot af te bakken. Lees hier hoe je dat allemaal moet doen en welke ingrediënten je nodig hebt.

Aspergekroketten van missfromage.nl

Aspergekroketten met een volle, romige smaak kun je heel goed zelf maken. Let wel, het is een tijdrovende klus. Je doet er al snel vierenhalf uur over! Lees hier welke ingrediënten je moet inslaan en wat de bereidingswijze is.

Eet smakelijk!

Bronnen | Elle Eteneten-en-drinken.infonu.nlchickslovefood.com en missfromage.nl
Foto | iStock

Ook interessant om te lezen

Bekijk ook

Onze Margriet-vriendinnen, Ingrid en Liezet, zijn ter voorbereiding op Margriet Winter Fair op bezoek geweest bij Romeo. Romeo is trendwatcher, groenstylist en presentator van de video’s van Green Your Day. Tijdens Margriet Winter Fair gaat Romeo creatieve workshops geven.

Kun je de video niet bekijken? Klik dan hier.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief