Mmm: dít is de allerlekkerste pompoensoep ooit!

Deel dit artikel:

Deze heerlijke soep kan op elk moment en is geschikt voor verschillende gelegenheden. Hij is net zo geslaagd bij een doordeweekse lunch als bij het kerstdiner. Wedden dat het de lekkerste pompoensoep is die je ooit hebt gegeten? Helemaal als je er een fijne paprikasaus en kruidige pizza bij maakt.

Dit heb je nodig

  • 1 ui
  •  tenen knoflook
  • 5g rozemarijn
  • plantaardige olie
  • 1.000 g hokkaidopompoen in blokjes
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 10 g platte peterselie
  • 50 g geschaafde amandel
  • 250 g gegrilde rode paprika
  • 50 g granaatappelsiroop
  • olijfolie
  • 1x pizzadeeg (bijvoorbeeld van Tante Fanny’s, ca. 400 g)
  • 100 g groene olijven, zonder pit (lekker: ga voor citroen- en tijmolijven van Olives & More)

Zo maak je die pompoensoep met extra’s

Smaakmakers snijden
Verwarm de oven voor op 180 °C/hetelucht 200 °C. Breng 1,2 liter water aan de kook. Halveer en pel 1 ui en hak die grof. Pel de knoflook en hak die grof. Ris de naaldjes van 1 takje rozemarijn en hak ze grof.

Soep starten
Verhit 2 el olie in een grote kookpan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en bak die in 3 minuten zacht. Doe de knoflook en rozemarijn erbij en bak ze 1 minuut mee. Voeg de pompoenblokjes toe en bak ze 2 min. mee tot ze een beetje kleur krijgen. Giet er het zojuist gekookte water over en verkruimel er twee bouillonblokjes boven. Breng de bouillon aan de kook en kook de pompoen 10-12 minuten met een deksel op de pan totdat de blokjes zacht zijn.

Paprikasaus maken
Hak intussen de peterselie in zijn geheel grof. Verhit een droge middelgrote koekenpan op middelhoog vuur en rooster het amandelschaafsel in 1-2 minuten licht goudbruin (let op: het kan snel verbranden). Houd ¼ apart voor de garnering. Doe de rest van het amandelschaafsel in een hoge maatbeker met de gegrilde paprika, granaatappelsiroop, gehakte peterselie, 2 el olijfolie en een goede snuf peper en zout. Pureer glad met een staafmixer.

Pizza maken
Rol het pizzadeeg op bakpapier uit op een bakplaat. Bestrijk het deeg gelijkmatig met 2/3 van het paprikamengsel. Snijd de olijven in plakjes en strooi ze over het pizzadeeg. Plaats de bakplaat in de oven zodra de pompoen voor de soep gaar is en bak het deeg 15-20 minuten in de oven lichtbruin en gaar.

Soep pureren
Pureer de pompoen met een staafmixer in 2-3 min. helemaal glad. Breng op smaak met zout en peper.

Soep afmaken
Schep de soep in kommen en roer er een paar lepels paprikasaus en een straaltje olijfolie door zodat er een spiraalvorm ontstaat. Garneer de soep met het achtergehouden amandelschaafsel. Snijd het platbrood in smalle repen en serveer de stukken pizza met de soep.

Beeld: iStock

Op het menu: kerst zonder stress

Dit recept komt uit de Kerstbox van maaltijdboxservice Marley Spoon. Hierin vind je alle ingrediënten voor een uitgebreid driegangendiner voor zes personen. Heb je niet veel tijd, maar krijg je wel gasten? Met deze simpele (en o zo lekkere) gerechten maak je deze kerst zeker indruk op familie en vrienden. En dat zonder alle spanning en gedoe van boodschappen doen en gerechten uitzoeken. Zo heb je meer tijd voor de gezelligheid van de feestdagen. Vanaf nu is de Kerstbox (vol lekkere lokale en duurzame producenten) te bestellen op marleyspoon.nl/kerstbox. De early bird-prijs is € 89,95 i.p.v. € 99,95 (gebruik de code: KERSTDINER). Zo heb je voor € 16 per persoon een heerlijk diner met een hoge kwaliteit aan producten. En, ook mooi meegenomen, een kerstdiner zonder stress.

Leuk om te lezen

Bekijk ook

Vriendinnen Ingrid en Liezet gaan op pad in het oosten van Nederland.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.