Aha, dus zo maak je de lekkerste jus!

Deel dit artikel:

Met goede jus wordt alles lekker, toch? Dat geldt zeker voor de oer-Hollandse gerechten zoals stamppot. Dankzij deze succestips- en ingrediënten wordt je jus onweerstaanbaar.

Jus zelf maken

Ze zijn er echt: succesrecepten en geheime ingrediënten die van de simpele bruine saus een culinair hoogstandje maken. Jus kun je op een heleboel verschillende manieren bereiden: zelfgemaakt in een simpele of uitgebreide variant of uit een pakje of zakje. Maar zelf maken helemaal niet zo moeilijk. Zo pak je het aan:

De simpele variant
Volgens culinaire website Culy heb je voor de simpele variant om jus te maken slechts drie ingredienten nodig: boter, bloem en bouillon. Hier lees je hoe je deze jus maakt.

De uitgebreide variant
Je kunt ook een jus maken die iets meer tijd kost, maar ook meer smaak heeft. Dat doe je door de het braadvocht en aanbaksels te gebruiken van het vlees dat je hebt gebakken. Zodra het vlees klaar is, haal je het uit de pan. Zet de pan op laag vuur en blus het achtergebleven vocht af met bouillon of ander vocht en ingrediënten die extra smaak geven (zie hieronder).

Laat de jus eventueel inkoken voor een geconcentreerde smaak of meer substantie. Meer fan van een dikkere jus? Gebruik wat maizena om de saus te binden of gebruik een ‘roux’: je smelt boter in een koekenpan, voegt bloem toe en roert met een garde tot de bloem goed is opgenomen. Laat deze even koken en voeg dan beetje bij beetje het vloeibare deel van de jus (zoals hierboven omschreven) toe totdat deze helemaal is opgenomen en er een mooie jus ontstaat. Breng op smaak met zout en peper en verse kruiden.

‘Jus is de ziel van een goed gerecht’

Succestips en -ingrediënten voor heerlijke jus:

Sommige ingrediënten of adviezen geven je jus nét dat beetje extra. Een paar aanraders:

  • Tip van de culinaire experts van BBC Goodfood: Heeft je jus geen mooie bruine kleur? Voeg een beetje sojasaus toe! Dat geeft het kleur én smaak.
  • Tip van Chefkok Andy van 24Kitchen: “Jus is de ziel van een goed gerecht. Maak er daarom een prikkelende jus van door smaken als zoet, zuur, zout of bitter met elkaar te combineren.
  • Lekker: door eerst uien te bakken in de pan waarin je het vlees maakt, geef je de jus extra smaak.
  • Smaakmakers zijn een scheutje port, bier, rode of witte wijn. Maar ook balsamico-azijn, mosterd, sambal of ketjap. En varieer vooral met kruiden natuurlijk, denk aan rozemarijn, thijm of salie bijvoorbeeld.
  • Wijnjus, kappertjesjus, abrikozenjus, mosterjus, kerriejus, citroenjeneverjus en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Bij Allerhande vind je ongelooflijke veel lekkere recepten met jus. Lekker om een keer te variëren.
  • Magere jus maken? Volgens Gezondheidsplein maak je jus minder vet door aan één deel braadvet tien delen water toe te voegen. Of door eerst de jus te laten afkoelen en er het vet vanaf te scheppen.
  • Zorg dat je met een houten pollepel alle aanbaksels losmaakt (die achterbleven na het bakken van het vlees), zodat deze hun smaak kunnen ‘doorgeven’ aan de jus.
  • Oja, wil je een jus die níét is gemaakt van het braadvocht van vlees? Culi-platform 24kitchen heeft ook een recept voor een vegetarische variant. Want ook met groenten kun je een lekkere jus maken.

Wat is je succestip voor jus? Laat het ons weten!

Bron: culy.nl, keurslager.nl. 24kitchen, GoodFood (BBC), Allerhande
Beeld: iStock

Lees ook:

Smeuige gehaltballen: dit is het geheim
Zo maak je een gehaktbrood
Zelf een lekker visje bakken? Dit zijn de tips

Bekijk ook:

Leuke artikelen van margriet.nl in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief