Dít is de meest gemaakte bakfout

Deel dit artikel:

Pinterest

De bekende Amerikaanse patissier Anna Olson maakt heerlijke baksensaties, van een Italiaanse taart met bloedsinaasappelsmaak en meringuetaartjes met bosbessen tot heerlijk Deens gebak. We vroegen haar naar haar keukengeheimen. Vijf gouden tips voor thuisbakkers. 

anna-olson-1Vertel: wat is het geheime ingrediënt voor een extra lekkere cake of taart? 

“Gebruikmaken van ingrediënten van hoge kwaliteit is erg belangrijk voor een goed resultaat. Ik bak altijd met ongezouten boter. Het is frisser en heeft een zoetere smaak en dat proef je in het eindresultaat. Ik sta er ook altijd op om hoge kwaliteit chocolade te gebruiken, wat in Nederland erg makkelijk te vinden is!”

Welk keukenitem mag er thuis absoluut niet ontbreken?

“Als je net begint met bakken heb je geen dure items nodig, maar een simpel en betaalbaar hulpmiddel waar ik niet zonder kan is een knikspatel. Dit item van metaal kun je gebruiken om koekjes van een bakplaat of stukken taart van een bord te scheppen en is perfect om meringue op een taart te leggen of een taart te bekleden met icing. Het voelt als een verlengstuk van je hand als je het gebruikt.”

Wat zijn de absolute do’s én don’ts voor thuisbakkers?

“Als het gaat om bakken, is mijn belangrijkste regel: heb geen haast. Geef jezelf de tijd die je nodig hebt om een project te voltooien. Als het recept aangeeft dat het deeg een uur moet rusten, dan is daar een reden voor. En als een cake vier uur moet koelen, doe dat dan ook, anders kan het bijna desastreuse gevolgen hebben. De tweede regel is om het recept altijd te lezen voordat je begint. Het helpt je beter te organiseren en voorkomt frustraties als je niet alle ingrediënten of hulpmiddelen hebt.

Mijn enige don’t tijdens het bakken is: don’t worry. Een dessert is een traktatie en waarschijnlijk bak je het voor familie of vrienden. Als er iets gebeurt en het is niet perfect, raak dan niet in paniek. Je vrienden zijn je vrienden en ze vergeven je een foutje. En je familie is je familie… zij moeten wel!”

Dit is de meest gemaakte bakfout

“Ik denk dat een veelvoorkomende fout is het bakken van een taart of cake in een andere maat bakblik dan het recept aangeeft. Zo’n verkeerd formaat kan de baktijd veranderen of ervoor zorgen dat er te veel deeg of beslag overblijft. Of nog erger: een taart in de oven bakken waarbij het teveel aan deeg op de bodem van de oven belandt (ik kan het weten, ik heb het zelf ook gedaan).”

Anna Olson is te zien op Food Network.

Meer lekkers maken

Lekker gezond: frozen yoghurt-repen.
Maak de allerlekkerste cheesecake ooit!

 

Bekijk ook:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief