Áha, dus zó eet je een tompouce!

Tompouce

Deel dit artikel:

Heerlijk, die zoete traktatie, maar hoe eet je nu een tompouce zonder al te veel geknoei?

In hun boek Fooddetective. Beroemde gerechten en hun verhaal geven Marian Mudder en Daniëlle Hermans een aantal verschillende technieken prijs:

6 manieren om een tompouce te eten

1. Eet de verschillende onderdelen apart op. Vergeet niet het lekkerste voor het laatst te bewaren. Wat het lekkerste is, mag je zelf bepalen.

2. Haal de bovenkant van de tompouce eraf en smeer de room gelijkmatig op de boven- en de onderkant.

3. Leg de tompouce op z’n zij voordat je hem gaat eten. Zo blijft de pudding beter op z’n plaats.

4. Prik met je vork loodrecht in de glazuurlaag en schuif het vorkje vervolgens voorzichtig opzij waardoor je door de laag heen snijdt en de room mooi op zijn plek blijft zitten.

5. Haal de bovenkant eraf en leg deze onder de onderkant. Zo bereik je alle lagen in een keer.

6. Hak met je vorkje kleine vierkantjes uit je tompouce zodat je bord vol ligt met minitompoucen en prik die op je vorkje.

Overigens heeft ook (sport)journalist, columnist en dichter Nico Scheepmaker (1930 – 1990) eens een handleiding voor het eten van een tompouce geschreven. Zijn conclusie: een tompouce moet je niet éten, maar demonteren.

Waar komt de tompouce vandaan?

Heb je je ooit afgevraagd waar de naam ‘tompouce’ vandaan komt? De dwerg Charles Sherwood Stratton vormde de inspiratie vormde voor dit zoete gebakje. Charles was 63,5 centimeter lang en trad in een circus op onder de naam General Tom Thumb. In 1844 en 1845 reisde het circus door Europa. Ook Nederland werd bezocht. Het verhaal gaat dat een Amsterdamse bakker geïnspireerd raakte door de dwerg en een gebakje naar hem vernoemde: de tompouce, de Franse benaming voor Klein Duimpje.

Zo bestel je een tompouce in het buitenland

Ook in Frankrijk is er een gebakje dat verdacht veel op de tompouce lijkt, de millefeuille. Het verschil met de ‘Nederlandse’ tompouce is dat het wit glazuur heeft en in plaats van rechthoekig meestal vierkant is. In Italië heet het gebakje millefoglie, en de Amerikanen, Zweden en Noren noemen het respectievelijk napoleon, Napoleonbakelse en napoleonskake. De Engelsen hebben het over custard slice, de Australiers over vanilla slice en de Duitsers en Oostenrijkers zeggen Cremeschnitten.

food-detective Bron | ‘Fooddetective. Beroemde gerechten en hun verhaal’, Marian Mudder en Daniëlle Hermans. Verkrijgbaar via Uitgeverij Prometheus voor € 15.

Ook leuk om te lezen

Supersnelle lastminute tompouce met framboos

Gezocht: dé tompoucenkoning(in) van Nederland!

Bekijk ook


Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief