Heerlijke herfstsalade: bietjes met een verrassende twist

Deel dit artikel:

Rode en gele bietjes zijn lekker én gezond. Met dit recept uit het boek 5 ingrediënten, snel & simpel koken van Jamie Oliver maak je snel en gemakkelijk een heerlijke bietensalade. Je kunt er een lekker grote (maaltijd)salade van maken, of de bietjes juist serveren als een gezond bijgerecht.

Dit heb je nodig

(voor 4 personen)

  • 600 g rauwe, verschillend gekleurde babybietjes, liefst met blaadjes
  • 4 clementines of mandarijnen
  • ½ bos verse dragon (15 g)
  • 100 g verkruimelde geitenkaas
  • 40 g ongezouten halve walnoten

Zo maak je die salade

Houd een paar mooie, kleine blaadjes van de bietjes apart, snijd de grotere bieten doormidden en kook ze 15 tot 20 minuten in een pan gezouten kokend water, of tot ze zacht zijn. Pers intussen het sap van één clementine uit in een grote kom en meng het met 1 eetlepel extra vergine olijfolie en een flinke scheut rodewijnazijn. Pel de overige clementines, snijd ze in dunne schijfjes en verdeel ze over de borden.

Giet de bietjes af en spoel ze onder de koude kraan tot ze genoeg zijn afgekoeld om de velletjes eraf te wrijven. Snijd ze doormidden (en eventueel ook een paar in plakjes) en hussel ze door de dressing. Proef en breng de mix op smaak met zeezout en zwarte peper. Pluk de dragonblaadjes, doe ze erbij, voeg de apart gehouden bietenblaadjes toe en hussel goed. Schep de bietjes op de borden, verkruimel de geitenkaas en walnoten erover en besprenkel met een paar drupjes extra vergine olijfolie.

Bereidingstijd: 27 minuten.

Aan tafel!

Foto recept | © Jamie Oliver Enterprises Limited, 2017
Foto Jamie | © Paul Stuart, 2017

Over het kookboek

Dit recept komt uit het boek 5 ingrediënten, snel & simpel koken van Jamie Oliver (Kosmos Uitgevers). Het boek kost € 29,99 en kun je hier bestellen.

Lees ook

Bekijk ook

Dit is een handige manier om knoflook te pellen.

Meer artikelen van Margriet lezen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief.