Hartige trek? Drie gemakkelijke recepten voor een gezonde snack

Deel dit artikel:

Trek in iets hartigs? Een gezonde snack maak je heel makkelijk zelf. Lees hieronder hoe je deze auberginerolletjes, gevulde champignons en broodbakjes met groente-eierragout in elkaar zet. Kleine moeite, groot plezier!

Auberginerolletjes

Dit hapje is zo klaar, heerlijk en niet ingewikkeld. Je hoeft de aubergine alleen maar even te grillen en daarna kun je rolletjes maken.

Dit heb je nodig voor 2 personen:

  • 1 kleine aubergine
  • ½ eetlepel olijfolie
  • 2 plakjes gerookte zalm (2x 20 gram)
  • 40 gram hüttenkäse
  • cocktailprikkers
  • grillpan

Zo maak je deze gezonde snack

Was de aubergine en snijd er dan de steelaanzet en het uiteinde af. Snijd vervolgens de rest van aubergine in de lengte in 6 dunne plakken. Bestrijk deze plakken dun met een beetje olie. Gril de aubergines in een hete grillpan in een paar minuten gaar en bruin. Laat ze eventjes afkoelen.

Snijd intussen de plakjes gerookte zalm in de lengte in drieën. Leg, zodra de aubergine is afgekoeld, op elke plak een reepje zalm en verdeel de hüttenkäse erover. Rol de plakken aubergine op en steek ze vast met een cocktailprikker.

 

Gevulde champignons

Dit heb je nodig voor 6 personen:

  • 6 grote champignons
  • 1 bosuitje
  • 70 gram rundertartaar
  • ½ volkoren beschuit
  • 1 eetlepel halfvolle melk
  • ½ teentje knoflook
  • 1 eetlepel geraspte kaas, 30+ belegen

Zo vul je die champignons

Maak de champignons schoon en breek de stelen uit de hoed. Hak de stelen klein.
Maak het bosuitje schoon en snijd het klein. Maak daarna de tartaar aan met de kleingesneden stelen, de fijngemaakte beschuit, de melk, uitgeperste knoflook, bosui en wat peper. Vul de champignonhoeden met het mengsel. Strooi er dan de geraspte kaas over.
Plaats de gevulde champignons in een pan met een bodempje water en laat ze in 15 minuten gaar worden.

 

Broodbakje met groente-eierragout

Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 4 (oude) bruine of volkoren boterhammen
  • ½ eetlepel olie
  • 2 eieren
  • restje groente, bijv. sperzieboontjes, snijboontjes, roosjes bloemkool, bleekselderij, venkel, wortel
  • paprikapoeder
  • muffinvorm

Zo bak je de broodbakjes

Warm allereerst de oven voor op 180° C. Snijd de korsten van het brood. Rol het brood met een deegroller een beetje dunner.
Bestrijk vier holtes van een muffinvorm dun met wat olie. Duw het brood in de vormpjes, druk goed aan tot er bakjes ontstaan. Bak de broodbakjes 5 minuten in de hete oven.
Klop de eieren los en meng er de groente en wat peper en paprikapoeder door. Verdeel dit over de broodbakjes. Bak de bakjes in ca. 15 minuten gaar. Eet ze warm of koud.

Deze drie snacks zijn een goed en betaalbaar alternatief bij hartige trek. En: een stuk gezonder dan chips of zoutjes.

Beeld en bron | Voedingscentrum

Lees ook eens

Bekijk ook

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.