Eet smakelijk: risotto met bospeen

Deel dit artikel:

Een bijzonder gerecht op tafel zetten dat niet moeilijk is om te maken? In de categorie: kleine moeite, grootst effect. Ga dan voor deze heerlijke risotto met bospeen. Uit het kookboek Groente! van topkok Niven Kunz.

Dit heb je nodig (voor 4 personen)

  • 2 sjalotten, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 3 el zonnebloemolie
  • 300 g risottorijst
  • 1 l wortelsap
  • 12 bospenen
  • 100 g roomboter
  • 2 el olijfolie
  • 4 eieren
  • 1 l water
  • 1 scheut azijn

45 minuten bereidingstijd

Zo maak je de risotto

Verwarm de oven voor op 180 °C. Fruit de sjalot en knoflook op een laag vuur in de zonnebloemolie. Voeg, zodra de ui glazig is, de risottorijst toe en laat die mee fruiten tot de korrels doorzichtig worden. Voeg in 4 delen het wortelsap toe terwijl je in de risotto blijft roeren. Snijd intussen het loof van de bospenen en was ze. Droog de penen af en meng de groente met olijfolie, peper en zout. Leg alles op een bakplaat met bakpapier en rooster de penen 20 minuten in de voorverwarmde oven. Maak de risotto af met boter, peper en zout.

Breek de eieren in 4 aparte bakjes of bekertjes. Breng het water aan de kook. Voeg een scheutje azijn toe en zet het vuur iets lager totdat het water tegen de kook aan zit. Laat de eieren één voor één in het water zakken en pocheer ze in 3-4 minuten totdat het wit is gestold en de dooier nog zacht is. Schep de risotto op een bord met de bospeen en leg op het laatste moment het gepocheerde eitje op de risotto.

Over het kookboek

Dit recept komt uit Groente!, waarin topchef Niven Kunz voor eens en altijd bewijst dat koken met groente (en fruit) spannender, stoerder en vooral veel gemakkelijker is dan vaak wordt gedacht. De recepten in dit boek zijn eenvoudig te maken en de ingrediënten zijn echt overal verkrijgbaar. Van avocado-makreelsalade en gepofte biet met aardbei tot een paddenstoelensoep met walnoot: de verrassende twists zorgen voor een spectaculair resultaat. Voor iedereen die graag wil koken met groente in de hoofdrol, maar niet altijd weet hoe.

De jonge Niven Kunz heeft al sinds zijn 24ste een Michelinster en weet hoe hij groente moet laten schitteren in gerechten. Dat wordt gewaardeerd: zijn Restaurant NIVEN is al drie jaar op rij door vijfhonderd collega’s uitgeroepen tot ‘Beste Groenterestaurant van Nederland’.

Groente! van Niven Kunz, € 24,99 (Kosmos Uitgevers). Hier bestel je het boek bij bol.com

Meer uit dit kookboek: verrukkelijke blauwebessentaartjes

Lees ook

Dit is de vieste plek op het toilet (en het is niet de wc-bril!)
Rotklusje? De afzuigkap schoonmaken was nog nooit zo makkelijk
Bobbeltje aan de zijkant van je grote teen? Dit kun je ertegen doen
Wauw! Kate Middleton gaat voor een korter kapsel

Bekijk ook

Artikelen van Margriet.nl ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief