Het geheim van de slager: zo maak je het állerlekkerste draadjesvlees

Deel dit artikel:

Heerlijk bij stamppot, naast je aardappeltjes en zelfs op een bruine boterham: draadjesvlees past overal bij. En al helemaal als je weet hoe je het vlees lekker mals houdt. Hoe je dat doet? Met flink wat tijd, een beetje liefde én één van deze ingrediënten.

Lekker draadjesvlees valt (bijna) uiteen op je bord, is vol van smaak en lekker mals. Met deze tips, onder andere van een kok en de slager, kan het niet mislukken.

Gebruik dit vlees

Lekker draadjesvlees begint met een goede basis: goed stoofvlees, zoals runderriblappen. Op de site van deze slager lees je daar meer over. Het geschiktste vlees is paars van kleur en niet rood, aldus chef Andy op 24kitchen. De kleur paars duidt er bij vlees op dat het goed heeft uitgehangen en een goed rijpingsproces heeft doorstaan. Resultaat: het vlees krijgt een betere smaak en een zachtere structuur. Let er bij het bakken van vlees op dat het goed doorregen is met vet (het ziet er dan mooi gemarmerd uit). Dat vet smelt tijdens het bereiden en zorgt ervoor dat het vlees lekker mals blijft.

Bereiden: handig basisrecept

Draadjesvlees is vlees dat langdurig heeft gegaard. Neem genoeg tijd en haast je niet. Na het kort aanbraden van het vlees, laat je het vlees stoven samen met andere ingrediënten als kruidnagels en laurierblaadjes. Gebruik bijvoorbeeld dit basisrecept van de Allerhande.

Tijdens het bereiden

Zodra je het vlees afblust (na het aanbraden, zie hierboven) en je er water of bouillon bijgiet, zorg dan dat dit hetzelfde temperatuur heeft als het vlees in de pan. Gebruik je namelijk koud vocht, dan loop je de kans dat het vlees zich als het ware afsluit en geen smaken of vocht meer opneemt. Of haal het vlees eerst uit de pan en brengt het vocht aan de kook waarna je het vlees weer in de pan legt.  Zorg dat het vlees is bedekt met vocht en houdt de deksel op de pan. Zo droogt je vlees niet uit en blijft de warmte in de pan.

Deze ingrediënten maken je draadjesvlees mals

Voeg een scheutje rode wijn of azijn tijdens toe het stoven. De zuren uit dit vocht breekt namelijk het bindweefsel in het vlees af en zo wordt het mals. Ook citroensap, sinaasappelsap, tomaten(puree), wijn, bier, mosterd of zelfs rinse appelstroop hebben datzelfde effect.

Wat is jouw succestip voor draadjesvlees waarbij je je vingers aflikt?

Bron: spoelder.nl, 24kitchen, vlees.nl, keurslager.nl
Beeld: iStock

Lees ook:

Smeuïge gehaktballen? Dit is het geheim!

Winters-stoofpotje met draadjesvlees en paddenstoelen

Zelf een lekker visje bakken? Dit zijn dé tips

Video: gehaktballen maken die allemaal precies even groot zijn? Dat doe je zo

Huishoudgoeroe Martha Stewart laat in deze video zien hoe je je gehaktballen perfect op maat krijgt. Handig!

 

Leuke artikelen van margriet.nl automatisch in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief

  • Louise Van Rooij

    Om af te blussen gebruik ik geen water, maar de inhoud van een flesje Oud Bruin bier. Heerlijk mals vlees.