Barbecueën? Zo voorkom je giftige gassen in je hamburger

Deel dit artikel:

Gebruik je weleens aanmaakvloeistof om de kolen in de barbecue sneller op temperatuur te krijgen? Niet doen! Want op die manier kunnen er schadelijke gassen van de vloeistof in je hamburger trekken. Wij geven je een veilig – en veel gezonder – alternatief.

Het ziet er misschien indrukwekkend uit, zo’n steekvlam uit de barbecue. Maar verstandig is het niet. Niet alleen kun je er brandwonden van oplopen, er komen bij aanmaakvloeistof ook schadelijke stoffen vrij die via de kolen of briketten in het eten op het rooster kunnen trekken. Gebruik daarom nooit aanmaakvloeistof terwijl er al vlees of vis op de barbecue ligt. “Dit is brandgevaarlijk en de gassen zijn allesbehalve gezond,” legt een woordvoerder van het Voedingscentrum uit.

Neem de tijd voor je veiligheid

Wel is het zo dat schadelijke gassen snel verdampen, aldus de woordvoerder. “Wacht je minstens een halfuurtje voordat je vlees of vis op de barbecue legt, dan is er niet zo veel aan de hand.” Dat wachten komt trouwens ook de smaak ten goede, omdat de geur – en dus smaak – van aanmaakvloeistof zo niet in je hamburger trekt.

Snel en gezond de barbecue aanmaken

Je kunt je barbecue ook veilig en zonder smaakbederf snel op temperatuur brengen. Met dit foefje, geïnspireerd op een metalen kolenstarter, ligt je hamburger binnen een mum van tijd op hete kolen. Veilig én gezond! Het enige wat je nodig hebt, is een (honderd procent) kartonnen verpakking van bijvoorbeeld vruchtensap. In de video kun je zien hoe het werkt.

Alternatief: milieuvriendelijke aanmaakblokjes

Tegenwoordig zit in veel verpakkingen van vruchtensap, ijsthee en andere drankjes ook een laagje kunststof en aluminium. Die verpakkingen kun je beter niet gebruiken om de barbecue mee aan te steken. Als alternatief kun je volgens bbqcenter.nl milieuvriendelijke aanmaakblokjes gebruiken, gemaakt van bijvoorbeeld kokosvezels. Die zijn bruin, geurloos en niet giftig. Witte aanmaakblokjes waar kerosine in zit, kun je waarschijnlijk beter vermijden. Kerosinedamp in je eten lijkt tenslotte ook geen goed idee.

Bron | Milieu Centraal

Bekijk ook

Zo krijg je supersnel het barbecuerooster schoon.

Artikelen van Margriet.nl in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief