Margriets kerstmenu: mini-Beef Wellington’s als verrassend hoofdgerecht

Deel dit artikel:

Nog een paar nachtjes slapen en dan is het weer zover: Kerstmis. Gezellig samenzijn met vrienden en familie, samen genieten van heerlijk eten en klassieke kerstfilms kijken. Ben je nog op zoek naar lekkere recepten voor op het kerstmenu? Beef Wellington: ieder z’n eigen met een vulling van in marsala gemarineerde biefstuk en kastanjes.

Dit heb je nodig voor 6 personen

    • 6 dikke biefstukjes of ossenhaas van ± 150 à 175 g per stuk
    • 3 el olijfolie om in te bakken
    • 2 grote uien, gesnipperd
    • 100 g gekookte kastanjes (vacuümverpakking)
    • ½ bosje platte peter-
selie, fijngehakt + extra om te garneren
    • 18 plakjes bladerdeeg, net ontdooid
    • 1 ei, losgeklopt
    • grove mosterd
    • cran
berrycompote

Voor de marinade

  • 4 dl marsala, halfdroog*
  • 1 teen knoflook, uit de pers
  • 50 g gedroogde cranberries
  • versgemalen peper en zout

Zo maak je het

  1. Vermeng voor de marinade de marsala, de knoflook en de cranberries met peper en zout naar smaak in een platte schaal en marineer de biefstukjes hierin ± 2 uur.
  2. Neem het vlees uit de marinade en dep droog. Bewaar de marinade.
  3. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  4. Verhit 2 el van de olie in een koekenpan en bak de biefstukjes op hoog vuur zo snel mogelijk aan beide kanten bruin.
  5. Neem uit de pan, laat 15 min. afkoelen en laat helemaal koud worden in de koelkast.
  6. Verhit intussen de rest van de olie in dezelfde pan en bak de ui op half hoog vuur ± 5 min.
  7. Verkruimel de kastanjes erboven en blus af met de bewaarde marinade. Kook in tot een dik mengsel dat straks goed over het bladerdeeg kan worden verspreid. Roer er de peterselie door.
  8. Breng goed op smaak met peper en zout en laat afkoelen.
  9. Leg telkens 3 plakjes bladerdeeg op elkaar op een met bloem bestoven werkvlak en rol uit tot een lapje waar een biefstukje mooi in kan worden gerold.
  10. Verdeel het kastanje-mengsel over de deeglapjes en houd een rand van ± 1 cm vrij. Bestrijk de rand met losgeklopt ei.
  11. Bestrooi het vlees met peper en zout en leg op het kastanje-mengsel.
  12. Vouw het deeg dicht en druk de zijkanten met een vork heel goed aan. Maak een klein gaatje in het midden, zodat de stoom kan ontsnappen.
  13. Leg de pakketjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk met losgeklopt ei. Bak ze in het midden van de oven in ± 20 min. goudbruin en gaar.
  14. Garneer met peterselie en serveer met mosterd en cranberrycompote. Lekker met spruitjes of haricots verts.

Bereidingstijd: ± 40 min. + ± 2 uur marineren + afkoelen
*Marsala is een versterkte wijn uit Sicilië. Hij is er in drie uitvoeringen: zoet, halfdroog en droog. Kies voor dit gerecht de halfdroge versie.

Productie | Colette Beyne
Styling | Judith Baehner
Fotografie | Eric van Lokven
Bereiding | Yvonne Jimmink
Receptuur | Dosia Brewer

Nog meer kersinspiratie

Bekijk ook

Deze vijf planten schijnen wonderen te doen voor je nachtrust. In dit filmpje wordt uitgelegd hoe dat precies zit.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet