Margriets kerstmenu: deze kersttaart is hét pronkstuk van het menu

Deel dit artikel:

Nog een paar nachtjes slapen en dan is het weer zover: Kerstmis. Gezellig samenzijn met vrienden en familie, samen genieten van heerlijk eten en klassieke kerstfilms kijken. Ben je nog op zoek naar lekkere recepten voor op het kerstmenu? Vandaag hebben we een recept waarmee je het menu feestelijk kunt afsluiten: dé kersttaart. 

Dit heb je nodig voor 12-16 personen

Voor het cakebeslag:

  • 125 g halfvolle melk
  • 60 g boter
  • 188 g eieren*
  • 60 g eierdooiers*
  • 4 g zout
  • 312 g 
kristalsuiker
  • 212 g bloem
  • 30 g 
maïzena
  • 8 g bakpoeder (zakje)
  • ½ potje frambozenjam

Voor de botercrème:

  • 140 g eiwitten*
  • 280 g kristalsuiker
  • 280 g boter op kamertemperatuur, in blokjes

*Hoeveel eieren je nodig hebt, hangt af van de maat. Kleine eieren wegen ± 50 g, XL-eieren ± 75 g. Het gewicht van de dooiers en de eiwitten hangt daarmee samen. Omdat bij bakken de verhoudingen nauw luisteren, is afwegen ’t best.

Voor de koekboompjes:

  • 175 g bloem + extra om te bestuiven
  • 1 tl bakpoeder
  • mespunt zout 125 g boter, op kamertemperatuur
  • 90 g fijne kristalsuiker
  • ½ ei, losgeklopt
  • ½ tl vanille-extract 
 poedersuiker

Voor het glazuur:

  • 4 eiwitten
  • 400 g kristalsuiker

Extra nodig:

  • suikerthermometer
  • paletmes

Zo maak je deze kersttaart

Koekboompjes:

  1. Zeef voor de koekboompjes de bloem met het bakpoeder en het zout.
  2. Mix in een andere kom de boter en de suiker in ± 5 min. romig.
  3. Mix het ei en het 
vanille-extract erdoor. Voeg de bloem toe en kneed tot een soepele deegbal. Laat deze, verpakt in plasticfolie, 1 uur rusten in de koelkast.
  4. Verwarm de oven voor op 175 ºC (onder- en bovenwarmtestand).
  5. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak tot een lap van ± ½ cm dik. Snijd er kerstboompjes in verschillende formaten uit en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de boompjes in ± 10 min. lichtbruin en gaar. Neem de bakplaat uit de oven, laat de koekjes ± 5 min. afkoelen, steek ze los en laat ze verder afkoelen op een rooster.

Cakebeslag:

  1. Verwarm voor het cakebeslag de melk en laat de boter erin smelten zonder dat het kookt. Zet, als de boter is gesmolten, het vuur uit en laat staan.
  2. Doe alle eieren, de eierdooiers en het zout in een vuurvaste kom. Voeg dan de suiker in delen toe en verwarm de kom op het vuur tot 43 °C, controleer dit met een suikerthermometer. Heb je die niet, controleer dan met de hand; de massa moet aanvoelen als een nét te heet bad.
  3. Blijf roeren tot het suiker-eiermengsel de goede temperatuur heeft. Doe het mengsel daarna in de keukenmachine en mix het op hoge snelheid minstens 10-15 min.
  4. Zet alvast 2 ingevette bakvormen van 20 cm Ø klaar en verwarm de oven voor op 160 °C (hetelucht).
  5. Meng de rest van de droge ingrediënten door elkaar en zeef die in drie delen door het suiker-eiermengsel. Gebruik een spatel, zodat het mengsel niet inzakt. Spatel er daarna de warme melk en de boter door, ook in drieën.
  6. Verdeel het beslag direct over de vormen, zodat er geen volume verloren gaat.
  7. Bak de cakes in 
± 30-35 min. goudbruin en gaar. Ze zijn gaar als een houten prikker er droog uit komt. Laat afkoelen op een rooster.

De kersttaart:

  1. Neem voor de botercrème een hitte-
bestendige kom die op een pan met daarin een laag heet water past.
  2. Doe de eiwitten en de suiker in deze kom, hang hem boven het water (zorg dat het water niet wordt geraakt) en klop beide goed door elkaar. Blijf voortdurend kloppen tot de suiker is gesmolten en het mengsel goed heet is.
  3. De eiwitten moeten worden verhit boven de 70 °C. Dit kan op gevoel, maar je kunt beter een suikerthermometer gebruiken.
  4. Haal de kom van de pan en mix verder op hoge 
snelheid totdat het mengsel stijve witte pieken maakt. Dit duurt zo’n 10 min. Zet nu de mixer op een lage stand en doe de boter er stukje voor stukje bij, terwijl je blijft mixen.
  5. Zet, als alle boter is opgenomen, de mixer op een hogere stand en klop verder totdat er een luchtige crème is ontstaan.
  6. Snijd de cakes overlangs in 2 plakken.
  7. Bestrijk de onderste plak en een tussenplak met jam en de andere twee plakken met botercrème. Stapel ze afwisselend op en eindig met een 
bovenste plak met crème.
  8. Klop voor het glazuur de eiwitten stijf en mix er beetje bij beetje de poedersuiker door.
  9. Breng het glazuur met een nat paletmes in verschillende lagen op de taart aan om structuur aan te brengen.
  10. Zet de koekjes bovenop in het glazuur en fixeer ze met satéprikkers. Laat drogen en haal de prikkers dan voorzichtig weg.
  11. Bestuif met poedersuiker.

Bereidingstijd: ± 2 uur (incl. oventijd) + afkoelen

Voorbereidingstip!

Je kunt de taart en de koekboompjes een dag van 
tevoren bakken. Bewaar beide in luchtdicht afgesloten trommels. Bouw de taart op de dag zelf op en zet koel weg tot een halfuurtje voor het serveren.

Fijne feestdagen!

Productie | Colette Beyne
Fotografie | Beeldig beeld/Stockfood, Hollandse Hoogte, Sunray Photos
Receptuur 
taart | Kym van der Veeke

Andere recepten uit Margriets kerstmenu

Bekijk ook

Leuke artikelen van Margriet.nl in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet