Zo voorkom je dat je zoete aardappelfrietjes slap worden

Deel dit artikel:

Hoewel je heerlijke frietjes kunt maken van zoete aardappelen, is het niet gemakkelijk om ze lekker krokant te krijgen. Als je ze niet op de juiste manier klaarmaakt, kunnen ze slap en zacht uit de oven komen.

Daarom hier een paar handige tips.

1. Stel de oven goed in

Om je aardappelfrietjes lekker krokant te krijgen, is het belangrijk dat je de oven op de hete-luchtstand zet. De lucht wordt dan door de hele oven geblazen, waardoor de frietjes aan alle kanten worden gebakken. Daarnaast is de juiste temperatuur ook heel belangrijk: zet deze op 225 graden. Als je de temperatuur lager zet blijven je frietjes zacht en slap. Bij een hogere temperatuur verbranden ze voordat ze überhaupt gaar zijn.

2. Gebruik de juiste olie

Welke olie je gebruikt is natuurlijk een kwestie van smaak. Maar zorg er in ieder geval voor dat je een olie kiest met een hoog rookpunt. Dit betekent dat de olie hoge temperaturen aankan, zonder te verbranden (roken). Olijfolie is hiervoor niet geschikt, maar kokos-, zonnebloem- of arachideolie wel. Let ook op de hoeveelheid olie die je gebruikt: meng 500 gram frietjes in een ruime schaal met ongeveer één eetlepel olie. Zorg er daarnaast voor dat alle frietjes bedekt zijn en voeg eventueel nog een extra theelepel olie toe. Vooral te weinig olie kan ervoor zorgen dat je aardappelfrietjes niet krokant worden.

3. Even scheppen

Omdat de bakplaat hartstikke heet wordt, is het belangrijk om de frietjes na tien minuten even om te keren. Zo krijgen ze een gelijkmatige kleur en worden ze lekker krokant. Blijf de tijd goed in de gaten houden: de meeste frietjes zijn in ongeveer 25 minuten gaat en krokant maar in sommige ovens kan het ook iets langer duren.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Women’s Health
Beeld | iStock