Wereld Tapas Dag: lekkere tapas recepten

Deel dit artikel:

24 oktober is het Wereld Tapas Dag! De standaard indeling van voor-, hoofd- en nagerechten wordt ingeruild voor een spaanse proeverij van veel verschillende gerechtjes. 

Een groot bord met eten voor jezelf bestellen is lekker, maar proeven en snoepen van elkaars borden is toch eigenlijk veel lekkerder? Ter ere van deze dag zet Margriet makkelijke en heerlijke tapasrecepten op een rij.

Geroosterde Vijgen met honing

Wat heb je nodig:

  • Verse vijgen
  • Zachte geitenkaas
  • Honing
  • 3-4 takjes tijm

Zo maak jij het
Verwarm de oven voor op 220 °C. Maak een mengsel van de honing met tijm. Snijd de vijgen open in vieren, maar niet helemaal door. De vijg staat nu als een ‘bloem’ open. Leg de vijgen op een bakplaat bekleed met bakpapier. Vul de vijg met de zachte geitenkaas.  Zet het voor 12 minuten in de oven.  Schenk het honingmengsel over de vijg en serveren maar!

Aubergine rolletjes met feta en verse spinazie

Wat heb je nodig
(voor circa 6 rolletjes)

  • 1 grote aubergine
  • 100 gram feta
  • 2 handen verse spinazie
  • 1 eetlepel honing
  • Pecannoten (of andere noten zoals walnoten)

Zo maak jij het
Verwarm de oven voor op 200 graden. Hak de verse spinazie fijn.  Brokkel de feta in een kom en kneed het samen met de verse spinazie. Hak de noten grof en kneed dit ook door je vulling van feta. Voeg naar wens peper toe.
Was de aubergine, dep ‘m droog en snijd de aubergine in dunne plakken. Leg op het uiteinde van een plak de vulling en rol de plak op. Doe dit bij alle plakken. Leg alle rolletjes in een ovenschaal en smeer op elke rol een beetje honing. Plaats de schaal in de oven voor 20 minuten.

Crostini met champignons en parmezaan

iStock_000061715468_MediumWat heb je nodig:

  • 1 ciabatta of stokbrood
  • 1 doosje kastanje champignons
  • Parmezaanse kaas
  • Olijfolie
  • Teentje knoflook
  • 1 bosui

Zo maak jij het
Snijd je brood in dunne plakken van ongeveer 1,5 cm. Rooster de plakken in de broodrooster, koekenpan of in de oven. Wanneer de broodjes knapperig en bruin zijn, smeer je het teentje knoflook over de crostini’s.

Snij de champignons in vieren en de bosui in kleine ringetjes. Zet een pan op het vuur en voeg een scheut olijfolie toe. Bak de champignons ongeveer 5 minuten en voeg de bosui toe op het laatst toe. Leg de champignons met bosui op de crostini’s, strooi er Parmezaanse kaas overheen en strooi wat peper en zout op en klaar!

Voor meer inspiratie voor beleg op een crostini, kijk naar 5x lekkers op een toastje.

Wraps met hummus en avocado

Wat heb je nodig?

Zo maak jij het
Maak je wrap extra krokant door ‘m kort te bakken in een droge pan. Smeer een laagje hummus op je wrap. Snijd de avocado, paprika en komkommer  in plakken. Verdeel de groente in het midden van de wrap en leg er een hand spinazie op. Maak het af met nog wat alfalfa en rol de wrap op. Je kunt eventueel saté prikkers in de wraps doen voor versteviging. Snij de wrap in stukken en plaats het op een bord. En tádaa!
Ook lekker! De wrap kun je natuurlijk ook met andere groentes vullen.

Zet samen met deze gerechten wat olijven, kippenpootjes en stukjes worst en kaas op tafel en je kunt heerlijk geniet van een tapasavond.

Tapasweek

Wil je het overlaten aan de spaanse kenners? Ter gelegenheid van deze dag kun je in een aantal Spaanse restaurants in Nederland, deze week van 19 t/m 25 oktober, genieten van een tapas-proeverij-menu voor de vaste prijs van € 29,50. Trommel je vrienden of familie op en geniet van een gezellige avond met tapas.

Check welk restaurant in jouw buurt meedoet en kijk voor meer info hier.