Waarom een föhn kan helpen bij het bakken van een taart

Deel dit artikel:

Zelfs de beste bakkoningin maakt wel eens een foutje. Maar niet getreurd. Een föhn kan je taart of koekjes redden!

Geschift beslag

Een haardroger is namelijk je beste vriend wanneer je beslag is geschift. Dit schiften kan bijvoorbeeld gebeuren als je koude boter hebt toegevoegd aan beslag dat op kamertemperatuur is. En dat komt je taart niet ten goede, weet Kelly Koopmans, patissier en eigenaresse van Delicious Sweetness in Den Haag. “Een geschift beslag is niet goed gemengd en korrelig,” vertelt ze in het AD.

Föhn je beslag

Gelukkig betekent geschift beslag niet dat je alles kunt weggooien en opnieuw moet beginnen. Door met een warme föhn op je beslag te blazen, krijgen alle ingrediënten dezelfde temperatuur en zullen ze alsnog goed mengen, aldus de bakexpert.

Waarom boter altijd op kamertemperatuur moet zijn

Verstandiger is natuurlijk om ervoor te zorgen dat de boter op kamertemperatuur als je begint met bakken. Dit doet ook veel voor de ‘consistentie van je taart’, weet Koopmans. Boter op kamertemperatuur kun je namelijk opkloppen. Belangrijk, want door de lucht in de boter kunnen de andere ingrediënten beter mengen met de boter en dus beter worden opgenomen. In de warme oven zet de lucht in boter weer uit, waardoor je taart of koekjes luchtig en gelijkmatig zullen bakken.

Magnetron

Heb je weinig tijd of geduld om de boter op de juiste temperatuur te brengen? “Rasp je boter, of snijd het in kleine stukjes,” adviseert de patissier. “Of gebruik gewoon de magnetron. Echte roomboter is het waard.”

Bron | AD
Foto | iStock