Nationale Week Zonder Vlees: vegetarische jus? Het kan! Zo maak je ‘m

Deel dit artikel:

Goed nieuws voor vegetariërs: ook met groenten kun je een lekkere jus maken. Hoe? Nou zo!

Week zonder Vlees

Deze week vindt de Nationale Week zonder Vlees plaats, een initiatief van Isabel Boerdam (oprichter van De Hippe Vegetariër), in samenwerking met diverse partners uit de voedselindustrie. “Samen vinden wij dat elke dag vlees eten niet meer van deze tijd is. Daarom willen we een flexitarisch eetpatroon, waarin vlees en vis afgewisseld worden met vegetarische gerechten, promoten. Proberen en proeven is geloven. Want vegetarisch eten is niet saai, smakeloos of ingewikkeld. Het is een kleine moeite met een onvoorstelbaar positieve impact op mens dier en milieu.” Op de site vind je veel info, meer over leuke acties die plaatsvinden en  fijne intiatieven.

Hieronder ook alvast een lekker recept voor vegetarische jus. En lekker dat íe is.

Jus maken zonder vlees

Wil je een jus die níét is gemaakt van het braadvocht van vlees? Dat kan. En het is makkelijker dan je denkt en nog lekker ook. Je hebt er groenten voor nodig, de juiste kruiden, bindmiddel en olie. Op culi-platform 24kitchen vonden we een fijn recept voor een vegetarische variant van de saus.

Dit heb je nodig:

  • sap van 1 stengel bleekselderij (uit de sapcentrifuge)
  • sap van een halve prei (uit de sapcentrifuge)
  • 2 verse laurierbladeren
  • 1 foelie
  • aardappelzetmeel of maizena (om de saus te binden)
  • olijfolie

Zo maak je het

In het artikel op 24kitchen lees je precies hoe je met de bovenstaande ingrediënten de vegetarische saus maakt.

In dit recept  hierboven wordt trouwens de specerij foelie gebruikt. Je kunt voor de saus ook kruiden gebruiken zoals rozemarijn, tijm of lavas (maggiplant), piment, komijn en kruidnagel. Andere smaakmakers in zo’n saus zijn gekarameliseerde ui, paddenstoelen, groentebouillon, sojasaus, miso of ketjap.

Beeld: iStock

Lees ook:

Snel afvallen? Eet even vegetarisch!
Vegetarische shoarmabroodjes
Zelf een lekker visje bakken? Dit zijn de tips
Het geheim van de slager: zó maak je het allerlekkerste draadjesvlees
Smeuïge gehaltballen: dit is het geheim

Bekijk ook:

Leuke artikelen van margriet.nl in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief