Uitjes bij de haring? Liever niet, zegt de viskenner

Deel dit artikel:

Morgen gaat het haringseizoen weer van start. Lekker, met uitjes en zuur! Ho ho, zegt haringkenner Huib Stam. Volgens hem kunnen we de oer-Hollandse vis beter op een andere manier eten. Een opfriscursus haring eten! 

Hij schreef een boek over de geschiedenis van de oer-Hollandse vis, dus als iemand van haring houdt, is het Huib Stam wel. De smaak is volgens de haringexpert zo specifiek dat je, om deze optimaal te kunnen beleven, het uitje beter achterwege zou kunnen laten. “Het aroma van haring is delicaat,” legt hij uit op NU.nl. “Met een snippertje ui gaat de specifieke smaak verloren.”

Ui oorspronkelijk bedoeld om ‘bederfsmaak te maskeren’

Maar waaróm eten we dan ui bij de vis? Volgens Stam stamt dit gebruik uit de tijd dat er nog geen koelkasten bestonden: ui werd uit bittere noodzaak bij de haring geserveerd om de ‘bederfsmaak te maskeren’. “We zijn het inmiddels gewend, maar eigenlijk vind ik het barbaars om ui bij de haring te eten.”

Traditie in ere houden

Toch vindt de haringkenner de creatieve oplossing van onze voorouders zo slecht nog niet. Zo past volgens hem de sterke smaak van de ui wel bij haring. “Ik vind het ook niet erg om te eten, maar je mist dan wel de typische smaak van de vis. Dus mijn tip: laat de ui weg bij de haring, als een eerbetoon aan de traditie.”

Geen wit bolletje

Ook liever niet doen: haring op een wit bolletje. Volgens collega-viskenner en restauranthouder Miranda Bernáth kun je de supergezonde vis beter met roggebrood eten. “Het zure van roggebrood sluit goed aan bij de smaak van de vis.”

Toch liever met een uitje…

Overigens eet Bernáth de Hollandse nieuwe wél graag met een uitje. “Smaken verschillen natuurlijk,” zegt ze op NU.nl, “maar ik eet ‘m liever niet puur.” Zo is een ‘frisse salsa’ van augurk, ui en tomaat volgens haar heel lekker bij de vis. “Haring wordt vaak op de geijkte manier gegeten, maar je kunt er zoveel meer mee variëren.” Dat kunnen wij alleen maar beamen. Dit zijn een paar heerlijke haringrecepten.

Twijfel je of het visje nog wel echt lekker is? Zo herken je een verse haring.

Bron | iStock (foto), NU.nl

Lees ook

Waar gaat een wind naartoe als je hem inhoudt?
Hoe merk je dat je lever aan het vervetten is?
Vitamine D2 of vitamine D3: welke vorm is beter voor je lichaam?

Bekijk ook

Gympen weer wit maken? Daar is maar één product voor nodig. Het is spotgoedkoop en je hebt het ongetwijfeld in je beautyvoorraad…

Rianne Marijs