Met dit handige trucje wordt je mango sneller rijp

Deel dit artikel:

Soms heb je ineens trek in tropisch fruit. Om zo te eten of verwerkt in een lekkere verse smoothie. Jammer dat het fruit dan niet altijd meewerkt: de meeste soorten hebben tijd nodig om te rijpen. Gelukkig bestaan er voor mango’s handige trucjes. Daarmee zijn ze veel sneller zacht en eetrijp.

Ideaal! Zo hoef je geen minuut langer te wachten om die frisse mango-smoothie te gaan maken, maar is je fruit klaar voor gebruik als jij er trek in hebt.

Gebruik de magnetron

De snelste manier om een mango te laten rijpen? Dat is ongetwijfeld door ’m in de magnetron te doen. Of het ook de beste manier is, valt te betwisten. De zoete smaak van rijpe mango’s blijft namelijk achterwege. Wil je toch pijlsnel een rijpe mango? Prik dan een paar gaatjes in de schil en wikkel ’m in wat keukenpapier. Leg de mango tien seconden in de magnetron op de hoogste stand. Voel daarna of-ie al zacht is. Zo niet, leg ’m dan nog eens tien minuten in de magnetron op dezelfde stand.

Gebruik een papieren zak

Deze truc werkt niet alleen super voor mango’s, maar ook voor avocado’s. Je hebt er iets meer geduld bij nodig, maar de mango smaakt wel veel lekkerder dan bij de magnetron-methode. Voor mensen die geregeld zin hebben in vers fruit, werkt het om deze methode meteen na aankoop toe te passen. Zo is je fruit rijp op het moment dat je jij er trek in hebt. Leg het stuk fruit in een bruine, papieren zak. Rol de zak vervolgens dicht en laat ’m een dag of wat liggen. Mango’s (en avocado’s) produceren een natuurlijk gas dat etheen heet. Dit gas zorgt ervoor dat het fruit rijp wordt. In een papieren zak wordt dat gas nóg sneller geproduceerd, waardoor je mango binnen een paar dagen rijp zal zijn.

Gebruik ongekookte rijst

Geen papieren zak in huis? Hetzelfde trucje werkt met ongekookte rijst: wanneer je de mango in een kom legt en volledig bedekt met rijst, komt er veel sneller etheen vrij.  Eén of twee dagen later kun je van de rijpe mango genieten.

En hoe bewaar je een rijpe mango?

Is je mango rijp, maar wil je ’m nog niet eten? Dan kun je de vrucht het best in de koelkast bewaren om het rijpproces te vertragen. Je kunt ’m maximaal zo’n vijf dagen in de koelkast bewaren voordat je ’m opeet of in een smoothie of fruitsalade verwerkt. Je kunt de mango ook schillen en in blokjes snijden en die blokjes vervolgens invriezen. Zo kun je de mango tot wel zes maanden bewaren en heb je altijd een voorraadje achter de hand voor in een ijskoude smoothie of lekkere fruitsalade.

Bron | purewow.com
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.