Droom voor sushi-fans: dit recept voor een sushi sandwich!

Deel dit artikel:

Voor het eten van sushi heb je niet altijd stokjes nodig! Zoals deze heerlijke veganistische sushi-sandwich to go met gerookte tahoe, komkommerpickles en kiemgroenten.

Extra lekker maak je ‘m met  mayo en geroosterd sesamzaad! Zo maak je de sushi sandwich met gerookte tahoe, komkommerpickles én kiemgroenten:

Ingrediënten voor 4 personen

  • 2 el rijstazijn
  • 1 el fijne kristalsuiker
  • ½ tl zout
  • 200 g sushirijst
  • ½ el (zwart) sesamzaad
  • 1 el arachideolie
  • 250 g gerookte tahoe, in plakken
  • 4 blaadjes nori
  • 60 g (kleurige) kiemgroenten
  • 2 el veganistische mayonaise
  • voor de komkommerpickles
  • ½ el rijstazijn
    1 knoflookteen, geperst
  • 1 tl fijne kristalsuiker
  • ½ komkommer, in plakjes

Zo maak je de sushi sandwich

  1. Doe voor de komkommerpickles de azijn in een kom en roer er de knoflook en suiker door.
  2. Schep de komkommer door het azijnmengsel, dek af en zet in de koelkast.
  3. Verwarm voor de sushi-sandwich de azijn met de suiker en het zout al roerend tot suiker en zout zijn opgelost. Zet apart.
  4. Kook of stoom de sushirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.
  5. Giet de rijst af en spreid in een grote schaal. Laat 15 min. afkoelen.
  6. Besprenkel de nog warme sushirijst met de sushi-azijn en schep in een soort hakbeweging met een spatel of houten lepel door elkaar.
  7. Blijf scheppen zodat de rijst, terwijl hij afkoelt, de sushi-azijn opneemt en mooi gaat glanzen.
  8. Rooster het sesamzaad in een droge koekenpan tot het geurt. Schud het in een kommetje.
  9. Verhit de olie in dezelfde pan en bak hierin de tahoe 3 min. per kant.
  10. Leg elk blaadje nori met de ruwe kant naar boven op een stuk plasticfolie.
  11. Verdeel de sushirijst in 8 gelijke delen. Schep een deel sushirijst op het midden van elk blaadje nori en druk iets plat.
  12. Vorm tot een vierkant, waarbij de rechte zijden van het vierkant naar de hoeken van het norivel wijzen.
  13. Beleg de rijst netjes met plakjes tahoe, komkommerpickles en kiemgroenten.
  14. Bedek met een tweede laag rijst.
  15. Vouw nu de sandwiches als een envelopje dicht: vouw eerst twee tegenover elkaar liggende punten van het blad naar elkaar toe over de vulling.
  16. Herhaal met de andere twee punten.
  17. Wikkel het plasticfolie eromheen, druk het geheel licht aan en zet 5 min. apart.
  18. De norivellen worden nu vochtig en zullen aan de rijst gaan plakken.
  19. Snijd de sandwiches met een scherp, nat mes doormidden en verwijder het plasticfolie.
  20. Bestrooi de snijkanten met sesamzaad en druppel er mayonaise over.

Bereidingstijd: ± 1 uur + 15 min. afkoelen

Beeld | iStock