Superfood: ovenschotel met bloemkool, broccoli & gehakt

Deel dit artikel:

Voel je super… met superfoods uit de supermarkt! Exotische ingrediënten zijn niet nodig, want met producten uit eigen land ben je net zo goed bezig!

Ovenschotel met bloemkool, broccoli & gehakt (4 personen)

Dit heb je nodig
400 g broccoli, in roosjes
1 bloemkool, in roosjes
1 l halfvolle melk
1 kruidnagel
2 jeneverbessen
vers gemalen peper, zout
100 ml sojaroom
400 g rundergehakt
5 g rozemarijnnaaldjes, fijngehakt
voor het korstje
4 el panko
2 el olijfolie
5 g tijmblaadjes
5 g rozemarijnnaaldjes, fijngehakt
2 el pijnboompitten, droog geroosterd
extra nodig: blender, ovenschaal

En zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Blancheer de broccoli in 2 min. beetgaar in licht gezouten water.
  2. Kook intussen de bloemkool gaar in de melk met daarin de kruidnagel en de jeneverbessen.
  3. Giet af, verwijder de specerijen, mix de bloemkool met de sojaroom tot een fijne puree in de blender en maak op smaak met en peper en zout.
  4. Bak het gehakt rul, voeg de rozemarijn toe en maak op smaak met peper en zout.
  5. Bedek de bodem van de ovenschaal met het gehakt en verdeel de broccoliroosjes erover.
  6. Schep de bloem-koolpuree erop en bak ± 20 min. in de oven.
  7. Zet intussen een pannetje op het vuur met de panko en de olijfolie en bak krokant.
  8. Roer de rozemarijn, de tijm en de panko erdoor.
  9. Maak op smaak met peper en zout.
  10. Neem de schaal uit de oven en bestrooi met de krokante panko. Serveer meteen.

Bereidingstijd: ± 25 min. + ± 20 min. oventijd

Superfood kool

Alle koolsoorten zijn rijk aan vitamines en mineralen. Ze bevatten vooral vitamine C dat het immuunsysteem ondersteunt, maar ook A en B en verder ijzer en calcium. Nog niet zo lang geleden werd ontdekt dat glucosinolaten (zwavelhoudende verbindingen) in kool mogelijk beschermen tegen kanker. De hoeveelheid hieraan neemt sterk toe als de kool wordt gesneden en zo kort mogelijk gekookt wordt.

Colette Beyne Culinair RedacteurDoor culinair redacteur Colette Beyne
“Als klein meisje stond ik in restaurants bijna met mijn neus op de tafeltjes van andere mensen om te zien wat zij aten en was ik vaak in keukens te vinden om niets te missen van wat iemand aan het koken was. De passie voor eten en drinken zat er dus al vroeg in.” Meer van Colette: dekeukenvancolette.nl

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief