Streetfood: noedelsoep & rolletjes

Deel dit artikel:

In Vietnam wordt de hele dag door pho – een soep met rijstnoedels en meestal rundvlees – gegeten. Heerlijk met de à la minute gemaakte rolletjes van rijstvelletjes met groenten en garnalen.

Noedelsoep (4 personen)

Ingrediënten

1 l runderbouillon
1 rode ui
2 kruidnagels
1 kaneelstokje
2 steranijs
2 rode pepertjes
200 g dikke rijstnoedels
200 g ossenhaas, in zeer dunne plakjes
handje taugé
½ bosje knoflookbieslook
½ bosje munt
½ bosje koriander
1 limoen, in parten
paar takjes Thaise basilicum

Bereiding

Verwarm de bouillon. Halveer de ui, steek in de ene helft de kruidnagels en snijd de andere helft in dunne ringen. Doe de ui met kruidnagels samen met de kaneel, de steranijs en een pepertje bij de bouillon en laat 30 min. trekken. Kook de noedels gaar in de op de verpakking aangegeven tijd. Snijd het tweede pepertje in ringetjes. Verwijder de ui en de specerijen uit de bouillon. Verdeel noedels, de rode ui, de ossenhaas en de taugé over vier kommen en schep er hete bouillon op. Garneer met de kruiden, de rode peper, een partje limoen en een takje basilicum.
Bereidingstijd: ± 40 min.

springroll

Verse springrolls (8 stuks)

Ingrediënten 

200 g rijstvermicelli
8 rijstvelletjes (15-20 cm Ø)
4 el worteljulienne
¼ komkommer, in zeer dunne reepjes
12 grote gekookte garnalen, gepeld
versgemalen zwarte peper, zout
blaadjes van een paar takjes munt
sweet chilisaus

Bereiding

Kook de rijstvermicelli beetgaar volgens de op de verpakking aangegeven tijd. Spoel koud af, laat uitlekken en snijd de slierten grof. Breng een pan water aan de kook en leg een vochtige schone doek klaar. Houd een rijstvel 10 sec. in het warme water, zodat het zacht wordt maar niet scheurt, en leg hem op de doek. Verdeel over het midden wat wortel, komkommer en munt, maal er peper en zout boven, leg er dan 3 garnalen op en rol de velletjes op. Maak zo nog zeven rolletjes. Serveer direct. Geef de saus erbij.
Bereidingstijd: ± 20 min.