Om je vingers bij af te likken: salted caramel millionaire’s shortbread

Deel dit artikel:

Om je vingers bij af te likken: salted caramel millionaire’s shortbread. De combinatie van een harde zandtaartbodem met een laag zachte zoute karamel en knapperige chocolade bovenop, maakt deze millionaire’s shortbread goddelijk. 

Loopt het water je al in de mond? Met deze chocolade surprise zit je altijd goed!

Dit heb je nodig(16 personen):

Voor de shortbread-bodem

  • 50 g fijne kristalsuiker
  • 115 g boter op kamertemperatuur + extra om in te vetten
  • 170 g bloem
  • snuf zout

Voor de zoute karamel

  • 115 g boter
  • 125 g lichtbruine basterdsuiker
  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • ¼ tl zoutvlokken (of meer/minder naar smaak)

Voor de chocoladelaag

  • 200 g pure chocolade, fijngehakt
  • 50 g boter

Extra nodig: mixer, bakblik van 20×20 cm, ingevet en bekleed met bakpapier, suikerthermometer (optioneel).

Bereidingswijze salted caramel millionaire’s shortbread:

  1. Klop voor de bodem met een mixer de suiker met de boter in 5-7 min. licht en romig.
  2. Meng er de bloem en het zout door en verdeel over de bodem van het bakblik. Laat in de koelkast ± 30 min. opstijven.
  3. Verwarm intussen de oven voor op 180 °C.
  4. Prik met een vork gaatjes in de bodem en bak in het midden van de oven in ± 20 min. heel lichtbruin. Neem uit de oven en laat afkoelen.
  5. Smelt intussen voor de karamel al roerend de boter en de suiker in een steelpan met dikke bodem. Voeg de gecondenseerde melk toe en breng op lage pit aan de kook.
  6. Kook op laag vuur al borrelend en constant roerend 10-15 min. of tot het mengsel dikker wordt, van kleur verandert en wegtrekt van de zijkanten van de pan.
  7. Een druppel van de karamel in een bakje ijswater zal tot een zacht balletje stollen. Een keukenthermometer zal ± 115 °C aangeven.
  8. Roer er de zoutvlokken door, giet over de shortbread-bodem en laat helemaal afkoelen.
  9. Smelt de chocolade met de boter in een hittebestendige kom boven een pan met een laagje kokend water (au bain-marie). De bodem van de kom mag het water niet raken.
  10. Giet de chocolade over de karamel en laat volledig afkoelen en hard worden in de koelkast.
  11. Haal de koek uit de vorm en snijd in 16 vierkantjes. Zet wat je over hebt terug in de koelkast.

Bereidingstijd: ± 35 min. + ± 20 min. oventijd + ± 4 uur afkoelen/opstijven.

Ziet er goed uit! 

salted caramel millionaire shortbread
Recepten en tekst | Dosia Brewer

Fotografie | Maarten van der Wal

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2019-50. Je kunt deze editie nabestellen via magazine.nl.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.