Recepten: 4 manieren om wafels te maken

Deel dit artikel:

De geur van versgebakken, knapperige wafels is onovertroffen. En hun smaak is onovertroffen: als ontbijt, lunch, hapje of dessert, zoet of hartig.

Zin in deze typisch Belgische lekkernij? Lees dan snel verder voor vier heerlijke wafel recepten:

Basisrecept wafelbeslag

  • (voor ± 8 grote wafels of 16 miniwafels)
  • 250 zelfrijzend bakmeel
  • 40 g suiker
  • flinke snuf zout
  • 2 eieren, gesplitst
  • 60 g boter, gesmolten
  • 375 melk

Meng in een grote kom het bakmeel met de suiker en het zout. Klop in een andere kom de eierdooiers los met de melk. Roer de gesmolten boter erdoor. Klop dan eerst de helft van het melkmengsel door het bakmeel en roer glad. Klop dan pas de rest van het melkmengsel erdoor. Klop de eiwitten in een vetvrije kom stijf en schep voorzichtig door het beslag.

Bereidingstijd: ± 5 min.

Ontbijt: kaneelwafels met hangop & honingappelkaneelwafels_ontbijt

Ingrediënten (8 stuks)

  • 1x basisrecept wafelbeslag
  • 2½ tl gemalen kaneel + extra om te bestrooien
  • 30 g suiker
  • 2-3 appels in dunne schijfjes
  • 2 tl citroensap
  • 3 tl honing + extra om te serveren
  • 500 g hangop of dikke Griekse yoghurt

Voeg 2 tl kaneelpoeder en de extra suiker toe aan het basisbeslag en bak de wafels volgens de aanwijzingen van het apparaat. Schep de appels om met het citroensap en de honing. Serveer de wafels met de yoghurt, de appel en de extra kaneel.

Bereidingstijd: ± 15 min.

 

Hapje: snackwafeltjes met camembert, gerookte zalm & amandelen

Ingrediënten (16 kleine wafels) 

  • 1x basisrecept wafelbeslag
  • naaldjes van 4 takjes dille
  • ± 175 g camembert, in dunne plakjes
  • ± 125 g gerookte zalm
  • grof gemalen zwarte peper
  • 30 g amandelschaafsel (licht geroosterd)

Roer de naaldjes van 2 takjes dille door het wafelbeslag en bak kleine, niet al te dikke ronde wafels volgens de aanwijzingen van het apparaat. Beleg ze met de camembert en de zalm. Bestrooi met peper en garneer met amandelschaafsel en de rest van de dille.

Bereidingstijd: ± 15 min.

Lunch: dubbeldekkerwafels met roerei & bacondubbeldekker-wafels-lunch

Ingrediënten (4 stuks) 

  • 1x basisrecept wafels
  • ½ el olie
  • 12 plakjes bacon
  • 4 eieren
  • 30 ml slagroom
  • snuf zout
  • 15 g boter
  • 4 plakjes jong belegen kaas
  • fijngesneden bieslook naar smaak

Verhit de olie in een koekenpan. Bak de bacon op laag vuur in ± 5 min. knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier. Snijd 4 plakjes bacon fijn en meng ze door het wafelbeslag. Bak wafels volgens de aanwijzingen van het apparaat. Klop intussen de eieren los met de slagroom en het zout. Verhit de boter in een koekenpan en bak er al roerend het ei tot een zacht roerei in. Verdeel het roerei over de helft van de wafels, beleg met de bacon en een plak kaas. Bestrooi met bieslook en dek af met nog een wafel.

Bereidingstijd: ± 20 min.

Dessert: ijshartjes

Ingrediënten (4 stuks) 

  • 1x basisrecept wafels6-Wafelhartjes-dessert
  • 1 tl vanille-extract
  • 150 g pure of melkchocolade, fijngehakt
  • ± 500 g mango-sorbetijs
  • geraspte kokos, gehakte pistachenootjes en amandelsnippers om te dippen

Meng het vanille-extract door het wafelbeslag. Bak 8 wafels volgens de aanwijzingen van het apparaat mooi bruin en gaar. Laat ze helemaal afkoelen en snijd of steek er zo groot mogelijke hartjes uit. Smelt intussen de chocolade in een hittebestendige kom boven een pan met een laagje kokend water. De bodem van de kom mag het water niet raken. Laat de chocolade weer iets afkoelen. Laat intussen het ijs buiten de vriezer iets zachter worden. Bekleed een bakplaat die in de vriezer kan, met bakpapier. Verdeel een laag ijs over de helft van de hartjes en dek af met de rest van de wafels. Doop de hartjes half in de chocolade en dip ze in kokos of nootjes. Leg ze op de bakplaat en laat in de vriezer helemaal opstijven.

Bereidingstijd: ± 20 min.

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2019-14. Je kunt deze editie nabestellen via magazine.nl.

M13 Cover

 

 

 

 

 

 

 

Recepten | Dosia Brewer

Beeld | Maarten van der Wal

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.