Lekker wokrecept: Koreaanse biefstukreepjes met courgettespaghetti

Deel dit artikel:

Hoe krijg je uit maar één pan toch snel iets lekker lichts op tafel? Door te wokken! Met net wat andere ingrediënten en een opvallende presentatie maak je er iets bijzonders van.

Bijvoorbeeld met dit overheerlijke Koreaanse wokgerecht!

Ingrediënten:

  • 300 g biefstuk, in reepjes
  • 2 sjalotten, in halve ringen
  • wokolie
  • 4 eieren
  • 1 bakje fijne champignons, schoongeborsteld
  • 4 tenen knoflook, in dunne plakjes
  • 175 g kleinbladige spinazie
  • 400 g courgettespaghetti (koelvak), gehalveerd
  • 1 el sesamzaad
  • voor de marinade
  • 6 el sojasaus
  • 3 el honing
  • 1 el sesamolie

Bereidingswijze Koreaanse biefstukreepjes met courgettespaghetti

  1. Klop voor de marinade de sojasaus, honing en sesamolie goed door elkaar
  2. Marineer de biefstukreepjes en de sjalot ± 30 min. in een derde ervan. Zet de rest van de marinade apart
  3. Verhit intussen een laag wokolie in een wok of hapjespan met antiaanbaklaag tot deze goed heet is
  4. Bak hierin de eieren tot de randjes bruin en knapperig zijn. Zorg dat ze los van elkaar blijven
  5. Schep ze uit de pan, laat uitlekken op keukenpapier en houd ze warm op een bord
  6. Roerbak de champignons 5 min. op hoge pit in de olie. Temper de pit, voeg de knoflook en de spinazie toe en roerbak 1 min. mee
  7. Schep het champignonmengsel op een bord, veeg de pan schoon met keukenpapier en verwarm hem op een hoge pit
  8. Bak hierin de biefstuk en sjalot met de marinade uit het kommetje snel rondom bruin
  9. Voeg het champignonmengsel, de courgettespaghetti en de apart gehouden sojasausmarinade toe, draai de pit hoog en schep alles gedurende 2 min. om
  10. Bestrooi met sesamzaad, leg de gebakken eieren erop en serveer meteen

Bereidingstijd: ± 20 min. + ± 30 min. marineren

Woktips

  1. Zet alle ingrediënten gesneden klaar voor je begint. Wokken moet snel gebeuren.
  2. Snijd ingrediënten in ongeveer dezelfde grootte en vorm (blokjes, julienne, repen), zodat ze gelijkmatig garen. Blokjes zijn het authentiekst.
  3. Verhit de pan ten minste 1 minuut op hoog vuur voordat je de olie toevoegt. Houd het vuur ten alle tijden hoog.
  4. Gebruik olie met een hoog rookpunt, zoals arachide- zonnebloem, rijst- of sojaolie. Extra vergine olijfolie, sesamolie en boter kunnen de hitte van een wok slecht hebben. Wok-olie is een mengsel van oliën, gearomatiseerd met kruiden en specerijen.
  5. Wok de ingrediënten die het langst moeten garen het eerst. Dus kip eerst, dan harde groenten, en bladgroenten en/of lente-ui alleen de laatste (halve) minuut.
  6. Blijf roeren of schudden, anders eindig je met een gestoomde of gestoofde maaltijd in plaats van een roerbakgerecht.
  7. Serveer een roerbakmaaltijd meteen.

Winkelen voor een wok? Let dan op het volgende

  • Grootte Een wok waarin je in een keer voor het hele gezin kunt wokken, meet circa 35 cm in doorsnede.
  • Diepte Ga voor een wok van 8-10 cm diep, zodat je volop kunt omscheppen en schudden.
  • Bodem Een wok met platte onderkant van maximaal 10-12 cm is ideaal voor alle moderne fornuizen, van gas tot inductie. Voor een bolle wok heb je een speciale houder nodig.
  • Handvat Een lang, hittebestendig handvat is perfect voor het omschudden van ingrediënten. Heb je een grote wok, neem er dan een met een zogeheten tegenhandvat om te helpen bij het optillen.
  • Materiaal Plaatstaal is het beste en tevens goedkoopste materiaal om in te wokken. Het wordt snel en gelijkmatig warm en koelt ook snel weer af. Zo heb je maximale controle over het kookproces.
  • Antiaanbaklaag Een wok met antiaanbaklaag is verrassend genoeg niet erg geschikt voor roerbakken. De laag laat namelijk los bij hoge temperaturen. Dat is niet goed is voor de pan, maar ook niet voor je gezondheid.

Voor alle wokken geldt: was ze na gebruik af met heet water, afwasmiddel is niet nodig. Maak de wok goed droog en wrijf hem, met een stuk keukenpapier, in met wat olie voor je hem wegzet.

In een wok…

…kun je ook stomen, frituren en zelfs roken. Plaats om te stomen een bamboestoommandje in de wok. Giet een laag water in de wok (zorg dat het water niet boven de bodem van het stoommandje uitkomt) en plaats de te stomen ingrediënten in het mandje. Deksel op het mandje en stomen maar.