Pistache-yoghurtcakejes met granaatappelpitten

Deel dit artikel:

Anna Yilmaz droomde ervan om mee te doen aan Heel Holland Bakt. Vorig jaar kwam die droom uit en hóé… Ze won met glans de finale. Speciaal voor Margriet schreef Anna, die half-Nederlands en half-Turks is, dit heerlijke recept voor pistache-yoghurtcakjes. 

Dit heb je nodig(12 stuks):

voor het cakebeslag

  • 250 g boter
  • 250 g suiker
  • rasp van 1 biologische sinaasappel
  • 125 g amandelmeel
  • 125 g gemalen pistachenoten + ± 2 el extra om te garneren
  • 4 eieren
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 100 g Turkse yoghurt
  • mespunt zout

voor de garnering

  • 100 g Turkse yoghurt
  • ± 2 el granaatappelpitten

extra nodig: 12 cakevormpjes, ingevet met bakspray of boter

Bereidingswijze pistache-yoghurtcakejes met granaatappelpitten:

  1. Verwarm de oven voor op 175 ºC (hete lucht).
  2. Klop de boter met suiker in een kom in ± 5 min. tot een luchtige massa.
  3. Voeg de sinaasappelrasp toe. Voeg het amandelmeel en de gemalen pistachenoten toe en meng goed door elkaar.
  4. Voeg dan een voor een de eieren toe. Zijn de eieren goed opgenomen, schep er dan het bakmeel door. Mix het beslag goed door en voeg als laatste de yoghurt toe.
  5. Vul de vormpjes voor driekwart met beslag en zet ze in het midden in de oven.
  6. Bak de cakejes in 15-20 min. gaar. Controleer de gaarheid met een satéprikker.
  7. Laat de cakejes 5 min. afkoelen in de vormpjes, stort ze dan op een taartrooster en laat volledig afkoelen.
  8. Leg de cakejes op een grote schaal en schep op elk cakeje een eetlepel yoghurt.
  9. Versier ze daarna met de granaatappelpitten en de extra gemalen pistachenoten.

Bereidingsduur pistache-yoghurtcakejes met granaatappelpitten : 20 minuten + 20 minuten oventijd + afkoelen.

Ziet er goed uit!

Anna Yilmaz leerde bakken van haar moeder en oma

Korporaal bij de Koninklijke Marine Anna Yilmaz uit Amersfoort leerde bakken van haar moeder en oma. In de maanden dat zij op zee zit, bedenkt Anna veel bakrecepten en zodra ze thuis is, gaat de oven aan. Anna is geboren in Nederland, maar gaat zeker drie keer per jaar naar Turkije om haar familie van vaderskant te bezoeken. Haar gebak heeft bijna altijd een Turkse twist. Anna: “Ik ben gek op baklava en als ik in Turkije ben, eet ik het bijna elke dag. Voor Margriet maakte ik hem met rozenwater. Bij het andere gebak heb ik ingrediënten gebruikt die mij ook doen denken aan Turkije, zoals pistachenoten, oranjebloesemwater, kardemom en granaatappel.”

Finale Heel Holland Bakt

Na de finale van Heel Holland Bakt is Anna’s leven in een stroomversnelling gekomen. “Ik word vaak herkend op straat en mensen komen naar mij toe om te vertellen dat ze zo hebben genoten van het programma. Bijzonder om te horen dat sommigen echt fan van mij zijn. Interviews geven, presenteren bij Tijd voor MAX, het schrijven van Veel lekkers van Anna, het zijn allemaal geweldige ervaringen. Op dit moment ben ik nog steeds werkzaam bij de Marine, maar ik ben ook begonnen met de studie Horecaondernemer. Het is altijd een grote droom van mij geweest om een eigen koffiehuis te beginnen in Amersfoort, dus de eerste stappen zijn gezet.”

Productie | Colette Beyne

Styling | Silke Visscher

Fotografie | Maaike van Haaster

Recept en foodstyling | Anna Yilmaz

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2019-40. Je kunt deze editie nabestellen via magazine.nl.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.