Peperkoek: om je vingers bij af te likken

Deel dit artikel:

Peperkoek: wie is er niet groot mee geworden? Deze heerlijke koek is ideaal bij een bakje koffie of als traktatie. En het baksel is helemaal niet moeilijk om te maken. 

Je kunt al van deze heerlijke peperkoek genieten in 85 minuten.

Dit heb je nodig (1 koek, 12 plakken):

  • 250 g bloem
  • 8 g bakpoeder
  • flinke snuf zout
  • 2 tl gemberpoeder
  • 2 tl gemalen kaneel
  • ¼ tl gemalen kruidnagel
  • 1 tl gemalen nootmuskaat
  • 1 tl gemalen kardemom
  • snuf witte peper
  • 125 g bruine basterdsuiker
  • 75 g honing
  • 150 ml melk
  • 2 el parelsuiker*

Parelsuiker is de benaming van grove korrels samengeperste kristalsuiker, die niet smelten tijdens het bakken. Ze zijn online te koop bij taarten- en bakshops.

Extra nodig: cake- of broodvorm van ± 20 x 10 cm, ingevet en bodem bekleed met bakpapier

Bereidingswijze peperkoek:

  1. Verwarm de oven voor op 160 °C.
  2. Meng de bloem met het bakpoeder, het zout en de specerijen in een grote kom.
  3. Voeg de suiker, honing en melk toe en roer tot een stevig maar nog iets vloeibaar beslag. Voeg eventueel een beetje melk toe.
  4. Schep het deeg in de cakevorm en verdeel de parelsuiker erover.
  5. Bedek losjes met bakpapier en bak in het midden van de oven in 60 à 70 min. gaar. Een houten prikker die je in het midden van de peperkoek steekt, moet er droog met eventueel een paar kruimeltjes eraan weer uitkomen.
  6. Neem uit de oven en laat ± 10 min. afkoelen in de vorm.
  7. Stort de koek dan op een rooster en laat hem volledig afkoelen.
  8. Verpak de koek in plasticfolie voor een lekker zachte korst.
  9. De peperkoek is de volgende dag het lekkerst.

Bereidingstijd: ± 15 min. + ± 70 min. oventijd + afkoelen

Ziet er goed uit!

Recept en tekst| Dosia Brewer

Fotografie | Maarten van der Wal

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2019-48. Je kunt deze editie nabestellen via magazine.nl.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.