Voor op de paastafel: glutenvrije minitulbandjes

Deel dit artikel:

Wow, wat ziet dat er prachtig én lekker uit! Paasklassiekers als de quiche en de tulband in een verrassend nieuw jasje. 

Glutenvrije minitulbandjes (20-24 stuks)

Wat heb je nodig?

  • 75 g boter, gesmolten
  • 75 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • snufje zout
  • 2 eieren
  • 70 g maïsmeel
  • 70 g maïsgriesmeel
  • 2 tl glutenvrij bakpoeder (bijv. Dr. Oetker) of wijnsteenzuurbakpoeder (natuurvoedingswinkel)
  • 75 ml melk
  • poedersuiker

Zo maak je het!

Verwarm de oven voor op 160°C. Meng de gesmolten boter met alle suiker en het zout en mix tot een egale massa. Mix de eieren erdoor. Vermeng het maïsmeel, het maïsgriesmeel en het bakpoeder en klop door het eiermengsel. Voeg de melk toe en mix nog even kort*. Vet de holtes van een vorm voor minitulbandjes** in en bestuif met maïsmeel. Klop overtollig meel uit de vorm. Vul de holtes tot tweederde met beslag en bak de tulbandjes in het midden van de oven in ± 15 min. goudgeel en gaar. Bewaar de eventuele rest van het beslag afgedekt met een doek en bak hiervan ook tulbandjes. Druk de cakejes uit de vorm en laat ze 15 min. afkoelen. Leg ze in een eierdoosje of op een schaal. Bestrooi met poedersuiker en serveer warm.

* het beslag lijkt aan de dunne kant. Dit hoort echter zo, omdat het maïsgriesmeel extra vocht nodig heeft om gaar en zacht te worden.
**er zijn zowel siliconen als metalen vormen verkrijgbaar, bij kookwinkels en via webshops.
Bereidingstijd: ± 25-40 min. (incl. oventijd)

Miniquiches (6-8 stuks)

Wat heb je nodig?

Voor de bodems:

  • 120 g bloem
  • snuf zout
  • 60 g koude boter, in blokjes
  • 1 ei, losgeklopt

Voor de vulling:

  • 4 eieren
  • 150 ml melk
  • 1 volle tl mosterd
  • versgemalen peper, zout
  • elk 1-2 el basilicum, peterselie en bieslook
  • 100 g maïs, uitgelekt
  • 100 g pittige harde geitenkaas, gemalen
  • 150 g hüttenkäse
  • 100 g aspergetips
  • 4 kerstomaten, in plakjes

Voor de garnering:

  • cress, bijv. crazy peas
  • gekookte kwarteleitjes

Zo maak je het!

Verwarm de oven voor op 180°C. Zeef voor de bodems de bloem, voeg het zout en de boter toe en kneed tot grof kruim. Voeg het ei en 1 eetlepel ijskoud water toe en kneed tot een soepele deegbal. Wikkel hem in folie en leg hem 30 min. in de koelkast. Klop intussen voor de vulling de eieren los. Voeg de melk, de mosterd, versgemalen peper, alle kruiden, de maïs en kaas toe en meng goed door elkaar. Blancheer de aspergetips 1-2 min., giet af, snijd ze in stukjes en roer ze door het eiermengsel. Bestuif het werkblad met bloem en rol hierop het deeg uit tot een plak van ± 1 mm dik. Vet 6-8 gekartelde bakvormpjes in, bestuif ze met bloem en bekleed ze met deeg. Verdeel de vulling over de bodems en verdeel de tomaten erover. Bak de quiches in 25-45 min. afhankelijk van de grootte van de vorm, goudbruin en knapperig. Laat de taartjes 5 min. afkoelen en haal ze uit de vormpjes. Bedek een schaal met cress en zet de taartjes erin. Leg hier en daar eventueel nog wat eitjes.
Bereidingstijd: ± 40 min. + 30 min. koeltijd

M14Miniquiches - EvL z2 hr

Eet smakelijk!

Lees ook:

Hoeveel calorieën zitten er in een paaseitje?
Het geheim van de banketbakker: zo maak je de állerlekkerste tulband
Het gevulde eitje: 8 variaties op dit heerlijke hapje!
Wat is gezonder: een gekookt of een gebakken eitje?
Lekker recept met broodmix: paashaasjes met ei
Zo versier je paastakken

Bekijk ook:

Meer artikelen van Margriet.nl ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief