Dit kun je allemaal nog maken van je overgebleven oliebollen

Deel dit artikel:

Heb je op oudjaarsdag oliebollen staan bakken voor een heel weeshuis, maar heb je nu een hele lading over? Gooi de overgebleven bollen dan niet direct in de afvalcontainer.

Bekend en onbekend Nederland heeft namelijk een aantal tips gedeeld waarmee je voedselverspilling kunt voorkomen. Dat betekent alleen wél dat je je goede voornemens beter even een weekje uit kunt stellen…

Geroosterde oliebol

Journalist Sylvia Witteman wist gister wel raad met haar overgebleven oliebollen. Ze sneed een oliebol doormidden en deed beide helften in de broodrooster. En om het geheel nog lekkerder te maken adviseert ze er een bolletje ijs of een flinke klodder advocaat bij. Op Twitter regende het positieve reacties. ‘Al jaren favoriet decembertoetje: halve oliebol in tostigrill, vanille-ijs, beetje kaneel en geraspte sinaasappelschil erover’, schrijft een twitteraar.

Oliebollencroutons

Patissier Kelly Koopmans vertelt AD wat zij doet met de overgebleven oliebollen. Zij raadt aan om de bollen op te snijden en te gebruiken als croutons. Het recept is simpel: snijdt de oliebollen in blokjes, besprenkel ze met olie en bak ze ongeveer een half uur op 180 graden in de oven. Heb je geen oven? Dan kun je de blokjes ook bakken in een hete pan met olie. Besprenkel ze wel met een beetje zout en blijf de croutons regelmatig omscheppen voor het optimale resultaat.

Zoete pudding van overgebleven oliebollen

Zoek je nog een lekker recept voor een feestelijk hapje bij de nieuwjaarsborrel? Dan kun je de oliebollen ook gebruiken om een heerlijke bread & butterpudding te maken. Snijd de oliebollen in plakken die qua dikte overeenkomen met de dikte van en boterham. Leg 75 g rozijnen te week in 3 eetlepels rum. Besmeer de plakjes oliebol met boter en leg ze dakpansgewijs in de kleine ovenschaal. Vervolgens strooi je het rozijnenmengsel over deze laag uit.

Verwarm 200 ml melk met 1 zakje vanillesuiker en breng dit aan de kook. Voeg vervolgens 1 ei toe, roer het geheel goed door en giet het mengsel in de ovenschaal. Zet de kleine schaal vervolgens in een grotere schaal of braadslede in de oven en vul de grote schaal tot onder de rand van de kleinere met heet water. Bak de pudding vervolgens in 25 minuten op 180 graden gaar in de oven. Smullen maar!

Oliebollensoep

Soep? Van oliebollen? Ja, je leest het goed. Volgens schrijver Ronald Giphart is dit heel erg lekker. “Wat je doet is een pan kippenbouillon trekken”, legt de schrijver uit. “Dat kan op de traditionele manier, maar ook met bouillonblokjes. Daar doe je gesneden stukjes oliebol bij, 150 ml slagroom en het sap van twee citroenen. Mix het geheel even met een staafmixer en klaar ben je. Het is een eenvoudige en voedzame soep. Je proeft het hartige en ziltige van de kippensoep – wat ideaal is als je even moet bijkomen – maar ook het zoetige van de oliebollen.”

Wentelteefjes

Een iets bekender recept met overgebleven oliebollen zijn wentelteefjes. Net als oud brood, zijn ook oude oliebollen een ideale basis voor dit heerlijke ontbijt- of lunchgerecht. Snij de oliebollen in ronde plakken. Mix een ei, wat melk, suiker en kaneel en dip de plakken in het beslag. Bak de oliebollen vervolgens in een hete pan aan beide kanten bruin.

Ovenschotel van overgebleven oliebollen

Uiteraard weet ook Heel Holland Bakt-jurylid Janny van der Heijden wel raad met overgebleven oliebollen. Ze maakt er namelijk graag een oliebollenschotel van. Ook voor dit recept snijd je de overgebleven bollen eerst in plakken. Leg de plakjes in een ovenschaal zodat ze elkaar licht overlappen. Klop drie eieren los met 2,5 dl slagroom en 2,5 dl melk en schenk dit mengsel uit in de ovenschaal. Bak dit ongeveer 50 minuten af op 175 graden en laat de schotel daarna nog 10 minuten in de oven staan. Om het echt af te toppen kun je de schotel nog een beetje besprenkelen met poedersuiker. Het water loopt ons al in de mond…

Lees ook
Om deze reden eten we oliebollen met oud en nieuw

Bron | AD, LINDA., Libelle
Beeld | iStock