Uitgebreid ontbijten? Maak dit zaden-notenbrood met 2 heerlijke dips

Deel dit artikel:

Uitgebreid ontbijten dit weekend? Geniet bijvoorbeeld van dit zelfgemaakte, stevige zaden-notenbrood met een hartige bieten- en tonijndip. En weet je wat zo fijn is: je kunt alles de dag ervoor al maken! Laat de dips een kwartiertje voor het eten op temperatuur komen.

Dit heb je nodig:

Voor het brood

  • 100 g amandelen
  • 100 g pecannoten
  • 100 g pompoenpitten
  • 100 g sesamzaad
  • 100 g pijnboompitten
  • 100 g zonnebloempitten
  • 3 el gehakte gedroogde abrikozen
  • 3 el zonnebloemolie
  • snuf zout
  • 5 eieren

Voor de bietenspread

  • 2 gekookte rode bieten, in blokjes
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 150 g ricotta
  • 1 el balsamicoazijn
  • versgemalen peper, zout
  • wit van ½ lente-ui, in ringetjes
  • handje walnoten, gehakt

Voor de tonijndip

  • 150 g tonijn, blik
  • 100 g cottage cheese of hüttenkäse
  • 1 sjalot, gesnipperd
  • 1 stengel bleekselderij, in blokjes
  • 1 el kappertjes

Extra nodig: cake- of broodvorm van ± 30 x 10 cm, ingevet en bekleed met bakpapier, blender of keukenmachine

En zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Vermeng voor het brood alle noten, pitten en zaden in een kom.
  3. Voeg de abrikozen, de olie en zout toe en roer goed door.
  4. Klop de eieren één voor één door het mengsel en blijf kloppen tot een homogeen geheel.
  5. Schenk het beslag in de vorm en bak het brood 40-50 min. in het midden van de oven.
  6. Neem de vorm uit de oven en laat helemaal afkoelen op een rooster.
  7. Pureer voor de bietenspread de bieten met de knoflook, de ricotta en de balsamico in een blender of keukenmachine en maak op smaak met peper en zout.
  8. Bewaar afgedekt in de koelkast tot gebruik en garneer vlak voor het serveren met de ui en de noten.
  9. Prak voor de tonijndip de tonijn fijn met een vork.
  10. Schep er de cottage cheese, de sjalot, de bleekselderij en de kappertjes door en maak op smaak met peper en zout.
  11. Bewaar afgedekt in de koelkast tot gebruik.
  12. Snijd het brood in dunne plakken en serveer de dips erbij.

Bereidingstijd: ±  20 min. + 50 min. oventijd + afkoelen brood

Fotografie | Wout Hendrickx
Recept | Sonja Peeters

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief

Meer lezen?

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 34 2019. Het hele nummer lezen? Dat kan!

BESTEL VIA MAGAZINE.NL >

OF LEES VIA BLENDLE >