Als ontbijt of als tussendoortje: zó maak je bananenbrood

Deel dit artikel:

Dit bananenbrood met noten en vanille-limoenboter is te serveren als tussendoortje met koffie of thee, maar het doet het ook goed als ontbijtbrood!

Ingrediënten voor 1 brood:

  • 3 middelgrote bananen, geprakt
  • 250 g bruine basterdsuiker
  • 125 ml milde olijfolie
  • 2 eieren
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 tl gemalen kaneel
  • snuf zout
  • 150 g gemengde, ongezouten noten, bijv. pistache, pecan, hazelnoot en amandel, grof gehakt
  • 25 g pompoenpitten
  • 25 g zonnebloempitten voor de vanilleboter
  • 50 g zachte boter
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 el geraspte schil van een biologische limoen

Zo maak je het banenbrood met noten en vanille-limoenboter

  • Verwarm de oven voor op 160 °C.
  • Klop voor de vanilleboter de boter luchtig met de suiker en roer de limoenrasp erdoor.
  • Schep de boter in een klein potje en strijk glad. Zet in de koelkast tot gebruik.
  • Vet een brood-of cakevorm (inh. 1 kg) in en bekleed de lange kanten en de bodem met een passende reep bakpapier.
  • Mix voor het brood de bananen, de suiker, de olie en de eieren goed door elkaar.
  • Zeef het bakmeel met de kaneel en het zout en roer het in gedeelten met een houten lepel door het bananenmengsel.
  • Vermeng de noten en de zaden en rooster ze in een droge koekenpan. Laat afkoelen en spatel driekwart van het mengsel door het beslag.
  • Schep het beslag in de vorm en strijk glad.
  • Verdeel de rest van het noten-zadenmengsel erover en bak het brood in het midden van de oven in ± 55 min. gaar en lichtbruin.
  • Test de gaarheid met een satéprikker. Neem het brood uit de oven, laat 5 min. rusten en keer het op een rooster.
  • Laat afkoelen. Serveer in plakken, met de vanilleboter.

Bereidingstijd: ± 20 min. + ± 1 uur oventijd + afkoelen

 

En genieten maar!

Fotografie | Renee Frinking
Productie | Colette Beyne

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.