Oliebollen met amaretto en tompouce-smaak te koop

Deel dit artikel:

Eind deze maand is het weer tijd voor oliebollen. Op oudejaarsavond kun je dit jaar extra feestelijk uitpakken met wel héél bijzondere smaken.

Bij Bakker’s Gebakkraam, de kraam van Annie Bakker uit Valkenswaard bij tuincentrum Coppelmans, verkopen ze oliebollen in de meest uiteenlopende smaken.

Van kersen en amaretto tot tompouce

Behalve de ‘gewone’ oliebol met krenten en poedersuiker, kun je hier ook oliebollen met andere smaken zoals amaretto, appel en kersen krijgen. Ook verkopen ze dé hit van vorig jaar: een Tony Chocolonely-bol met karamel en zeezout. “Ik heb dit jaar natuurlijk weer de heerlijke Tony-oliebollen, ze zijn nog steeds in trek. Dit jaar heb ik nieuw: de tompouce-bol en in het weekend de ham-kaas-bol. Allebei populair en ze zijn nog lekkerder dan lekker,” zo vertelt Annie aan beaumonde.nl.

Zelf volkoren oliebollen maken

Je kunt natuurlijk ook zelf oliebollen bakken. Ga voor een gezonde variant en probeer dit recept voor volkoren oliebollen eens uit:

Benodigdheden

(voor 20-25 oliebollen)
500 g volkorenmeel
18 g instant gist
10 g zout
10 g lichtbruine basterdsuiker
550 ml water, op kamertemperatuur
25 g boter, gesmolten en weer op kamertemperatuur gebracht
1 ei
200 g rozijnen, geschud in wat bloem
50 g appel, in stukjes gesneden en geschud in wat bloem
kaneel naar smaak

Bereidingswijze

Meng eerst alle droge ingrediënten. Laat de appels en rozijnen nog even staan. Meng daarna de natte ingrediënten goed door de rest en mix het geheel tot een glad beslag. Roer dan de appel en rozijnen erdoor. Laat het deeg 40 minuten rijzen op een warme, tochtvrije plaats, onder een vochtige doek en in een ruime kom.

Verwarm plantaardige olie tot 170-175 °C. Maak met een ijslepel, die je vooraf even in de olie houdt, mooie ronde en even grote bolletjes deeg en laat die in de olie zakken. Als de oliebollen aan de onderkant bruin zijn, draaien ze meestal vanzelf om. Maar het kan geen kwaad even te helpen als de eerste eenmaal is gedraaid. Frituur de oliebollen minstens een minuut of vijf, anders zijn ze niet goed gaar van binnen.

Nog gezonder: appelbeignets

Nog niet gezond genoeg? Als je zo slank mogelijk het nieuwe jaar wilt inluiden, bak je je eigen appelbeignets! Die kun je trouwens ook met volkorenmeel bereiden.

Dit doe je met de olie

Lekker hoor die zelfgebakken oliebollen en appelbeignets. Maar wat doe je met de gebruikte olie? Breng de olie naar een van de speciale inzamelpunten voor vet en olie. De olie krijgt dan een tweede leven als biobrandstof. Op zoek naar een inzamelpunt bij jou in de buurt? Kijk hier.

Bronnen | beaumonde.nl, frituurvetrecyclehet.nl
Foto | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.